Kikiriki kao namaz ili u ljusci

Kikiriki spada u porodicu mahunarki i jedina je sjemenka koja raste u zemlji za razliku od orašastih plodova kao orah, lješnjak ili pistacija koji rastu na stablu. Uzgaja se u tropskim i suptropskim područjima diljem svijeta, a smatra se da potječe iz Brazila ili Perua. U Europu su ga donijeli Španjolci. Najveći današnji proizvođači kikirikija su Kina i Indija. Ovaj skromni plod krije iznenađujuća ljekovita svojstva.

kikiriki

Kikiriki, Foto: Flickr, DeSegura89

Današnja istraživanja dokazuju da kikiriki smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, snižava kolesterol, poboljšava stanje krvnih stanica oko srca, sprječava upale, smanjuje postotak oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, smanjuje se rizik za nastanak dijabetesa tipa 2, te rak debelog crijeva.

Kikiriki u sebi sadrži vitamine A i E, folat, kalcij, magnezij, cink, željezo, vlakna, bakar, mangan, nadalje vitamin B6, folnu kiselinu, niacin, riboflavin.

Kikiriki kao namaz ili u ljusci možete kupiti u bilo kojoj trgovini, a ono što trebate pripaziti kod kupnje kada kupujete kikiriki u ljusci da izvana ne bude plijesni. Kao namaz može ga se kupiti gladak ili s komadićima, a ulje od kikirikija odlično se poslužuje uz salate.

Mnogi misle da je namaz od kikirikija pun masnoće, ali to nije istina, jer upravo te njegove zdrave masnoće pomažu da vaše srce bude zdravije.

Kikiriki možete upotrebljavati u kulinarstvu na razne načine, samo se odvažite i počnite eksperimentirati. Prženi kikiriki ima podjednak udio antioksidanata kao kupine i jagode, a bogatiji je antioksidantima od cikle, jabuke ili mrkve.

Osjetljive osobe koje konzumiraju kikiriki mogu dobiti alergijsku reakciju, kao osip, probleme s probavom, glavobolju ili nesanicu, te s toga postoji zaključak da su alergični na neki spoj koji on sadrži u sebi.

Kikiriki se preporučuje uzimati svaki dan po jednu šaku oljuštenog ili kao namaz dvije žlice na dan.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.