Kesten

Kesten je uzgajan najprije u Kini, zatim u Japanu, Španjolskoj, Italiji gdje se preselio i do naših područja, te ga se danas nalazi u našim šumama. Raste kao visoko drvo, sa gustom, loptastom  krošnjom.

Foto: Flickr, Rob Young

Odgovara mu kiselo zemljište, te blaga i vlažna klima. Aromatični plodovi imaju čvrstu tamnosmeđu koru, a sama jezgra je bijelo-žute boje. Odličan su izvor vlakana, minerala i vitamina. Kesten je plod koji ima manje masti i kalorija od svih drugih orašastih plodova. Jesen je doba kada se kesten sakuplja u šumama, te zbog njegove opne koja ja igličasta poželjno je imati kožne rukavice kako ne bi došlo do bockanja koje zna biti vrlo neugodno.

Kesten se može kuhati ili peći, a sve zaivisi o ukusu pojedinca. Danas se najčešće upotrebljava za slastice i kesten pire, ali se počeo upotrebljavati i za slana jela. Poznato je da kesten spriječava starenje, a preporuča ga se i kod kroničnih bolesnika koji pate od reumatskih bolesti. Kesten je namirnica koja ne sadrži gluten u sebi, te ga osobe oboljele od celijakije mogu koristiti bez straha, osobe koje su iscrpljene nakon par kestena osjetit će da im se energija vraća zbog svoje nutritivne vrijednosti.

Kesten ima visok postotak vode, čak oko 50%, te ga se zbog toga mora čuvati na suhom i hladnom mjestu. Osušeni i samljeveni kesten služi kao brašno od kojeg se rade razna  peciva, kruh, slastice.

Osim jestivog kestena postoji i divlji kesten od kojeg se sprema čaj, tinktura, prah, kupelji, oblozi. Čaj je osobito djelotvoran kod bijelog pranja, povećane prostate, kroničnog proljeva, unutarnjeg krvarenja, proširenih i upaljenih vena.

Tinkture se upotrebljavaju za masažu kod reume, gihta, bolnih živaca, upale mišića. Kupelji su učinkovite kod osoba koje boluju od hemeroida, također gihta, unutarnjih krvarenja, te raznih ozeblina.

Tinktura od divljeg kestena:

– svježi cvjetovi divljeg kestena

– domaća rakija

napuniti bocu, preliti rakijom i držati oko mjesec dana na toplom mjestu, nakon toga procijediti i masirati oboljela mjesta

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.