Smatra se da kardamom potječe iz Indije i jugoistočne Azije. To je grmolika biljka koja može narasti i do 3m s grozdovima veličine 20-50cm. Cvate između siječnja i svibnja mjeseca. Plod je svijetlozelene ili tamnosmeđe boje, veličine zrna papra.

zeleni kardamom

Zeleni kardamom, Foto: Flickr, MAURO CATEB

Kardamom u sebi sadrži vitamin C, vitamin B6, tiamin, riboflavin, niacin, a od minerala možemo posebno navesti kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar i mangan.

Stari Egipćani su žvakali sjemenke kardamoma, te tako čistili svoje zube. Pun je esencijalnih ulja s antioksidacijskim svojstvima. Kardamom posjeduje i svoja ljekovita svojstva, a upotrebljava ga se kao sirov, kao eterično ulje, čaj ili u obliku tinkture.

Ljekovito djeluje na probavni sustav, uništava štetnu bakteriju H.pylori, koja se povezuje s čirom na želucu, također djeluje umirujuće na ostatak probavnog sustava i upotrebljava se za liječenje gastritisa. Također se upotrebljava protiv periodontalnih infekcija i grlobolje, od tuberkuloze, protiv smanjenja trbušnih grčeva, zatvora i proljeva. Može ublažiti probleme kod nadutosti, žgaravice, pojačava apetit. Također ga se upotrebljava kao diuretik, za čišćenje urinarnog trakta, čisti bubrege, smanjuje krvni tlak, te uklanja toksine iz organizma.

Općenito ima ljekovita svojstva kod respiratornih smetnji, odnosno alergija. U tretmanima masaža koristi ga se kao eterično ulje za masažu kod opuštanja mišića, bolova u leđima, smanjenju stresa i kod upaljenih živaca. Vanjskom upotrebom tog ulja masiraju se otečena mjesta zglobova, s par kapi ulja kardamoma i obične vode ispire se usna šupljina protiv upala, za svježi dah, a blaga otopina može koristiti i za dezinfekciju kože.

Ulje kardamoma može također neutralizirati štetno djelovanje duhana kod pušača, također smiruje kožu kod uboda insekata. Također se smanjuje razina slobodnih radikala u organizmu, pospješuje se rad jetre i sprječava se nastanak kancerogenih stanica.

Danas se kardamom upotrebljava u raznim jelima i pićima, a ako u mljevenu kavu dodate malo mljevenog kardamoma, aroma će biti posebnija, također ga dodajte u čaj i u kuhano vino, te će vaši napici imati jednu posebnu egzotičnu notu.

Autor: J. Nikšić