Najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu je kalcij. Topiv je u vodi i član je obitelji B-kompleks vitamina. Ima važnu ulogu kod pretvaranja šećera i masti u energiju, od velike je važnosti za pravilan rad adrenalnih žlijezda, za sintezu antitijela, potpomaže izgradnju stanica, te održavanju normalnog rasta i razvoju centralnog živčanog sustava.

sušene smokve

Sušene smokve, Foto: Flickr, Keith Williamson

Gotovo 99% kalcija pohranjeno je u kostima i zubima, a samo onaj 1% odlazi na održavanje vitalnog procesa. Potpomaže kod zacjeljivanja rana, sprječava umor, liječi postoperativni šok, bori se protiv infekcije proizvodeći antitijela, sudjeluje u procesu kontrakcije mišića, regulaciji enzima, izlučivanju nekih hormona (inzulin), sužavanju i širenju krvnih žila, sudjeluje u pravilnom radu srca kao i zgrušavanju krvi.

U organizmu se nikako ne može desiti da u krvi dođe do manjka kalcija iz razloga što će tijelo to prepoznati, pa će se poslužiti funkcijom uzimanja kalcija iz kostiju, kojima tada predstoji opasnost za brže lomljenje, postaju krhkije, odnosno dolazi do takozvane osteoporoze.

Da bi srpiječili osteoporozu, preporuča se uzimanje kalcija zajedno s vitaminom D koji potiče normalnu mineralizaciju kostiju.

Najbolji prirodni izvori kalcija nalazi se u:

– mesu

– integralnim žitaricama

– piletini

– bubrezima

– jetrima

– zelenom povrću

– pšeničnim klicama

– pivskom kvascu

– plodovima s košticama

– sardinama

– lososu

– algama

– mliječnim proizvodima

– sušenom voću

– tofu-u

orašastim plodovima

Unos kalcija najvažniji je u djetinjstvu i adolescenciji. Prilikom uzimanja kalcija, odaberite pripravak koji sadrži zaseban kalcij, jer multivitaminski pripravci uglavnom sadrže male količine kalcija.

Autor: J. Nikšić