Kalcij mineral

Najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu je kalcij. Topiv je u vodi i član je obitelji B-kompleks vitamina. Ima važnu ulogu kod pretvaranja šećera i masti u energiju, od velike je važnosti za pravilan rad adrenalnih žlijezda, za sintezu antitijela, potpomaže izgradnju stanica, te održavanju normalnog rasta i razvoju centralnog živčanog sustava.

sušene smokve

Sušene smokve, Foto: Flickr, Keith Williamson

Gotovo 99% kalcija pohranjeno je u kostima i zubima, a samo onaj 1% odlazi na održavanje vitalnog procesa. Potpomaže kod zacjeljivanja rana, sprječava umor, liječi postoperativni šok, bori se protiv infekcije proizvodeći antitijela, sudjeluje u procesu kontrakcije mišića, regulaciji enzima, izlučivanju nekih hormona (inzulin), sužavanju i širenju krvnih žila, sudjeluje u pravilnom radu srca kao i zgrušavanju krvi.

U organizmu se nikako ne može desiti da u krvi dođe do manjka kalcija iz razloga što će tijelo to prepoznati, pa će se poslužiti funkcijom uzimanja kalcija iz kostiju, kojima tada predstoji opasnost za brže lomljenje, postaju krhkije, odnosno dolazi do takozvane osteoporoze.

Da bi srpiječili osteoporozu, preporuča se uzimanje kalcija zajedno s vitaminom D koji potiče normalnu mineralizaciju kostiju.

Najbolji prirodni izvori kalcija nalazi se u:

– mesu

– integralnim žitaricama

– piletini

– bubrezima

– jetrima

– zelenom povrću

– pšeničnim klicama

– pivskom kvascu

– plodovima s košticama

– sardinama

– lososu

– algama

– mliječnim proizvodima

– sušenom voću

– tofu-u

orašastim plodovima

Unos kalcija najvažniji je u djetinjstvu i adolescenciji. Prilikom uzimanja kalcija, odaberite pripravak koji sadrži zaseban kalcij, jer multivitaminski pripravci uglavnom sadrže male količine kalcija.

Autor: J. Nikšić

Komentari

  1. dij ana trstenjak komentira

    poštovani,ja sam operaciju karcinoma štitnjače-te su mi kod op slučajno izvadili i cenar za rappsorbiranje kalcija-imam 45 god-jaku osteoropozu, veoma se loše psihički osječa, jer mi organizam ne zadržava kalcij u organizmu.molim vaš savjet-kako da ublažim ovo stanje ili što mogu još učiniti za sebe osim što sam prehranu priladola prema vašoj tabeli.lijep pozdrav

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.