AVOKADO potječe iz južnog i središnjeg Meksika, a najveći proizvodjači su Meksiko, Čile i Sjedinjene Države. Usporedjujući s drugim vrstama voća, avokado u sebi sadrži mononezasićene masti koje su zdrave za srce, i više bjelančevina, kalija, folne kiseline, B vitamina, E i K vitamina, te magnezija.

avocado

Avocado, Foto: Flickr, emdot

U sebi sadrži i beta-sitosterol koji snižava razinu kolesterola, te smanjuje povećanu prostatu i dobar je u borbi protiv raka prostate. Moramo spomenuti i lutein koji također pomaže u borbi protiv rasta raka prostate, nadalje karotenoidi pomažu tijelu kod apsorpcije hranjivih tvari topivih u masti i štite od raka, očnih problema i bolesti srca.

Svaki dio avokada može se upotrijebiti i iskoristiti, pa tako na primjer u kućnoj primjeni avokado kao prah koji je načinjen od sjemenki može poslužiti u borbi protiv perutanja tjemena glave, mogu se žvakati sjemenke kod zubobolje. Čak se i kora upotrebljava kao antibiotik za crijevne parazite i dizenteriju, dok se meso avokada već duže vrijeme koristi za njegu suhe i raspucale kose i kao umirujuća krema za brijanje.

U laboratorijskim nalazima došlo se do spoznaje da avokado sprječava nastanak gingivitisa i drugih periodontalnih bolesti, svi oni koji imaju psorijazu mogu koristiti avokadovo ulje pomiješano s kremom bogatom vitaminom B12, te tako smanjiti tegobe ove kožne pojave. Kako ublažiti psorijazu s avokadovim uljem, jednostavno, dovoljno je 2 x na dan lagano utrljati na mjesta gdje se ista pojavljuje i pustiti da djeluje tokom cijelog dana.

Pacijentima s visokim kolesterolom takodjer bi preporučili konzumiranje avokada, dijabetičari koji u svojoj prehrani svrstavaju avokado kao zdravu namirnicu, sigurno lakše održavaju razinu šećera u krvi, nego oni koji ga ne konzumiraju.

Dodatak prehrani s uljem iz sojinog zrna i avokada može znatno ublažiti simptome osteoartritisa.

Autor: J. Nikšić