ARTIČOKA najveći komercijalni uzgajivači artičoke nalaze se u Španjolskoj, Italiji, SAD-u i Francuskoj. Artičoke su nezreli cvjetovi čička. Pupoljci i listovi su jestivi, a srž nije, ali postoji mogućnost da se i taj tvrdi dio ukiseli, pa neki i to konzumiraju, sve ovisi od pojedinca do pojedinca. Boja gravitira od tamnoljubičaste do svijetlozelene.

artičoka

Artičoka, Foto: Flickr, Greencolander

Bogate su vitaminom C, folatom, prehrambenim vlaknima, kalijem i magnezijem. Egipćani i Europljani su u prošlosti artičoku konzumirali za pojačavanje spolne moći i vjerovalo se da pomaže pri začeću. Konzumiranjem te namirnice pomaže se jetri u žučnom mjehuru pri oslobadjanju od toksina. Koristi ju se i kod lječenja od ugriza zmije, anemije, raznih edema (oteklina), svrbeža i artritisa.

Artičoke u sebi sadržavaju fitokemikaliju cinarin, koja pomaže kod probave time što potiče proizvodnju žuči i može pomoći kod problema sa slabim apetitom. U sebi takodjer sadrže flavonoid silimarin koji štiti jetru, te čuva od srčane bolesti.

Znanstveno je dokazano da ekstrakt artičoke koji je dobiven od listića, može smanjiti količinu kolesterola kod ljudi, bolove u želucu, bolove kod probavnih smetnji, dok divlja artičoka pomaže kod vena i arterija sa slabom cirkulacijom.

Konzumiranjem svježe artičoke došlo se do spoznaje da pomaže u planiranju začeća i trudnoće, jer obiluje folnom kiselinom koja je zaslužna za sprječavanje oštećenja neuralne cijevi kod ploda.

Artičoka se danas primjenjuje u kulinarstvu na razne načine, pa ako još niste upoznali tu biljku, vrijeme vam je jer ona će vam pomoći u mnogo čemu, a na vama je da ne zaboravite da nam priroda daje pomoć u zdravstvenim tegobama i pomoć u prirodnom načinu liječenja.

Autor: J. Nikšić