Svaki dan vam je isti, vaš omiljeni kafić, staro društvo, iste priče, stil odijevanja, a sve su to vaše stare navike koje niste spremni promijeniti, jer se bojite izazova, a izazovu se treba prepustiti bez straha, opterećenja, mišlju što će tko reći ili misliti, jer ako se ne upuštate u nove izazove, vi i dalje stojite na mjestu.

stare navike

Stare navike, Foto: Flickr, coolcal2111

Ako se opterećujete projekcijom savršenog života, to vas može dovesti u stanje prevelike nervoze, ali ako pozitivno razmišljate o lijepim stvarima, tada usmjeravate vaše misli prema pozitivnom cilju.

Zapamtite, ništa se ne dešava preko noći, jer za svaku stvar potrebno je vrijeme da se stvari realiziraju.

Promijeniti stare navike može svatko, ako si ne bude postavljao previše očekivanja. Treba jednostavno otpustiti prošlost i ne vraćati se na nju, jer time ne dobivate ništa, povucite liniju i samom sebi recite “sada je dosta” i krenite u nova istraživanja, u nova iskustva, bez straha za neuspjehom.

Prije nego počnete razmišljati o tome što vam u životu ne ide, razmislite malo što bi još u ovom životu mogli promijeniti. Važno je da svako iskustvo, bez obzira kakvo ono bilo, počnete doživljavati kao priliku da nešto novo naučite bilo da se radi o vama samima ili o nekom drugom. Jednostavno se opustite i smanjite očekivanja, dopustite da se stvari oko vas odvijaju normalnim tokom.

Stare navike nije lako mijenjati, ali vaša unutarnja snaga, vaša hrabrost i želja koja dolazi iz srca mogu vam biti od velike pomoći, jer vam nitko neće otvoriti vrata, ako vi prvi ne pokucate na njih. Sreća ne dolazi sama po sebi, za nju se treba i malo potruditi, a to možete vi sami, ako se riješite starih navika.

Ima ljudi koji stalno nešto očekuju od drugih, a kada ste se vi prvi ponudili da nešto učinite za druge, kada ste vi na svoju inicijativu pozvali nekoga da vam se pridruži, ne znate, a znate zašto?, zato što ste navikli da se vas uvijek zove i da vam se podilazi.

Neka vam to bude prvi korak u mijenjanju vaših navika. Ako za nešto niste sigurni što želite, ako gledate na budućnost da za vas nema šanse za promjenom, onda nemate jasno postavljene ciljeve i može vam se desiti da ćete puno vremena izgubiti na “traganje i lutanje”.

Zato se potrudite biti na pravom mjestu i u pravo vrijeme, jer tako vam se povećavaju šanse da vam se dogodi što želite, a s time ćete i promijeniti vaše stare navike.

Svi koji žele, nađu način za promjenom, a onaj tko ne želi, pronalazi opravdanje.

Autor: J. Nikšić