Ljubav je nešto najljepše što vam se može desiti. Dijelite sve, pomažete jedan drugome u svim situacijama, razumijete se u svakom pogledu, vjerujete da ne možete jedan bez drugoga, da ste jedna cjelina.

prijatelji

Prijatelji, Foto: Flickr, Burning Image

I onda jednog dana desi se ono što ste mislili da nikada neće. Nema više ljubavi, nema razgovora, jednostavno ste došli pred zid. Ronite suze, pitate se što se desilo, zašto je došlo do toga mislite “umrijeti” od boli, ne znate da li ste vi krivi, ali na sva ta pitanja nećete doći do odgovora.

U tim trenucima najbolje je da oboje budete iskreni i priznate da je došlo vrijeme da svatko krene svojim putem, da ne okrivljujete, da ne podižete glas, već u mirnom tonu pokušate ostati prijatelji kako bi mogli dalje funkcionirati.

Neki se možda neće složiti s tom konstatacijom, ostati prijatelj nakon prekida veze, ali razmislite, ako je bio dobar odnos, ali je samo nestalo ljubavi, jednostavno to prihvatite i jedan drugome poželite sreću, oprostite  i prihvatite to stanje, jer oprost je najveća vrijednost.

Bit će dana kada ćete se osjećati slomljeno, bezvoljno, neraspoloženo i svakodnevni najmanji teret bit će vam pretežak, a pored svega toga nemate ideju kako da to stanje promijenite i da ne tapkate u mjestu. To je sve normalno da ćete pasti u takvo stanje, ali zato ne morate sjediti doma prekriženih ruku i čekati da to prođe samo od sebe.

Dat ćemo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći, a sve kreće od jutra, čim stanete na noge, usredotočite se na bilo koju boju, sliku, miris i krenite s kuhanjem vama omiljene kavice ili čaja i uživajte u ispijanju. Pustite laganu muziku koja će vas opustiti, zahvalite anđelima što ste živi ili bilo kojom vašom omiljenom molitvom da vam se iscijeli duša.
Izađite i zabavite se u krugu vaših prijatelja iako vam nije do izlazaka, ali ono što treba napomenuti je to da se ne izolirate, jer samoća može dovesti do stanja depresije, učinite neko dobro djelo za drugu osobu i odmah ćete se osjećati bolje, jer ćete zadobiti veću pažnju i zahvalnost te iste osobe. Počnite trenirati svoj mozak na snagu volje, npr: (obećajte si da danas nećete psovati da se nećete prejedati, da nećete konzumirati alkohol, da nećete previše pušiti itd.) i budite dosljedni svoje odluke.

Počnite čitati knjigu koja će vam odvući ružne misli, podarite si relaksirajuću masažu, počnite s tjelovježbom, bilo u fitnessu, bilo na otvorenom, jer nikada ne znate gdje i kada možete sresti osobu koja vam se počne sviđati. Krenite u shopping i kupite si sitnicu koja će vas obradovati, ako imate kućnog ljubimca (psa) češće izađite s njim u šetnju, šetajte po parkovima koji imaju jaki učinak na organizam zbog svoje zelene opuštajuće boje, zasladite si dan kojom slasticom koju odavno niste jeli i na kraju duboko udahnite i hrabro krenite u nova istraživanja.

Kada osjetite da ste dovoljno jaki, nazovite bivšeg/bivšu i pitajte: “Kako si?”, a da pri tome imate blagi, umirujući glas, bez imalo mržnje i ljutnje. Ako vam ikada zatreba, zatražite pomoć, jer ipak je on-ona bivši i sigurno će vam pružiti ruku prijateljstva.

Gajite taj odnos, jer jednog dana možete pričati sve ono što ste zajedno prolazili pred vašim novim partnerom, zajedno se smijati, zajedno plakati, jednostavno ostati prijatelji nakon neuspjele veze.
Oslobodite se utega prošlosti, jer jedino tako možete živjeti novim životom.

Autor: J. Nikšić