Mnogi se povode mišlju da vitamini zamjenjuju unos hrane u organizam, ali to nije točno, jer oni nisu zamjena za hranu. Oni se ni ne mogu asimilirati u organizmu bez unošenja raznovrsne hrane, već naprotiv, oni su samo nadomjestak hrani da budete zdravi.

vitaminoza

Vitaminoza, Foto: Flickr, JimReeves

Vitamini djeluju tako da reguliraju vaš metabolizam putem enzimskih sustava, jer nedostatak bilo kojeg vitamina u vašem organizmu može dovesti do određenih problema u vašem tijelu.

Kao esencijalni nutrijenti u ljudskoj prehrani, poznato je oko 40-tak esencijalnih tvari, od čega ih je 13 poznato kao vitamini, 15 kao minarali u tragovima i 12 su aminokiseline.

Pošto su vitamini prirodne tvari, a koji se nalaze u namirnicama, mogu ih se uzimati u obliku tableta, praha, tekućine ili kapsula. Danas se mnogi vitamini uništavaju kod priprema namirnica, zato je potrebno uzeti nadomjestak u bilo kojem obliku, ali ne treba pretjerivati. Većina vitamina dobiva se iz prirodnih izvora, pa tako vitamin A nalazimo u ribljem ulju, vitamin B-kompleks potječu iz jetre i kvasca, vitamin C se dobiva iz šipka, te plodova divljih ruža, vitamin E se uglavnom dobiva iz sojinog zrna, kukuruza ili pšeničnih klica.

Postoje dvije vrste vitamina i to oni topivi u vodi i oni topivi u mastima, Vitamini topivi u vodi su: B1,2,3,5,6,7,9,12 i vitamin C.

Vitamini topivi u mastima su: A,D,E i K vitamini. Vitamini antioksidansi: vitamin A (beta-karoten), vitamin C (u kombinaciji s vitaminom E), vitamin D (najbolje ga su dobiva putem sunčeve svjetlosti), vitamin K (uloga u mehanizmu zgrušavanja).

Ono što možemo reći za vitamine je to da oni nisu zamjena za proteine ili bilo koje druge hranjive tvari, kao što su ugljikohidrati, masti, minerali, nisu tablete za jačanje jer u sebi ne sadrže kalorijsku ili energetsku vrijednost, sami vitamini nisu niti sastavni dijelovi građe organizma i nikako ih se ne može uzimati, a da se prestane jesti i očekivati da budete zdravi.

Vitamini i minerali su organske tvari neophodne za život, za normalan rad vašeg organizma, jer vaše tijelo ih nije u stanju proizvesti ili sintetizirati. Neophodni su za vitalnost, rast i opće dobro zdravstvenog stanja kompletnog vašeg bića, a u vrlo malim količinama nalaze se u svakoj prirodnoj hrani. Ono što moramo navesti je to da su ti dodaci također samo hranjive tvari dobivene iz biljaka ili životinja. Nemoguće je održati se na životu bez svih tih neophodnih esencijalnih vitamina.

Sedam najvažnijih minerala koji se najčešće spominju za zdrav organizam su: cink, fosfor, kalcij, jod, željezo, magnezij i selenij, a djelatni minerali u vašem tijelu su: bakar, fluor, jod, kalcij, klor, krom, kobalt, kalij, selenij, natrij, sumpor, cink, vanadij, mangan, molibden, a vrlo male količine arsena, bora, silicija i nikla su neophodne za zdravo održavanje i funkcioniranje membrana.

Jednostavno rečeno, vitamini bez minerala ne mogu imati potpuni učinak na vaš organizam, zbog toga što vitamini bez pomoći minerala ne mogu funkcionirati niti se asimilirati, a pošto organizam može sintetizirati neke vitamine, ne može proizvesti minerale.

Autor: J. Nikšić