Kako kontrolirati vlastiti um

Koliko puta nam se desi da nam stotine pitanja prolazi kroz glavu, a ni na jedno od tih pitanja nemamo odgovor. Koliko puta nam se desi da nam misli budu crne i negativne, te koliko god se trudili da se odmaknemo od njih one su tu, izviru unatoč tome što ih mi u dubini sebe ne želimo prisutne.

Pitanja

Pitanja, Foto: Flickr, Lara Lima

Previše puta nam pitanja prolaze kroz glavu, previše puta nam misli budu negativne i crne. I pitamo se zašto je tako, zašto se vrtimo u krug, zašto nas negativne misli okupiraju, zašto nemamo odgovora na pitanja koja nam se roje u glavi!? Odgovor leži u tome da smo izgubili balans našeg bića i našeg postojanja, te ono najbitnije izgubili smo kontrolu nad vlastitim umom.

Kada se izgubi kontrola nad umom ono radi ubrzano i površno. Informacije koje tad dopiru do njega budu ignorirane, jer ego se vrlo lako otme kontroli. Kontrola uma može se izgubiti vrlo lako, ali vračanje kontrole nad njim zna biti težak i mukotrpan put, jer kada um preuzme kontrolu on vidi samo probleme, a probleme vidi iz razloga što informacije obrađuje površno ili nikako, te se kroz takve obrade situacije javljaju strah i panika unutar bića, jer um ne vidi rješenje, on vidi samo problem.

Zanimljiva je i situacija kad onaj razuman dio uspije detektirati problem ubrzo bude “ugušen”, jer um će naći stotine razloga koje će “servirati”, te na taj način ugasiti onu iskru koja je tinjala i ukazala se na trenutak kao izvor svjetlosti u umu. Mnogi će se pronaći u ovome, a opet će mnogima um sugerirati da oni nisu dio toga, ali pazite, ne dopustite si da konstantno robujete vlastitom umu.

Ne dopustite si da budete rob vlastitog života. Ne dopustite si da zbog strahova i nesigurnosti koji se rađaju iz uma budete samo prolaznik u vlastitom životu. Život koji se živi u strahu nije život već patnja i lutanje. Život koji se živi u slobodi je potpun i ispunjen.

Postavlja se pitanje kako vratiti kontrolu nad vlastitim umom? Što učiniti da mi vladamo umom, a ne on nama?!

Svakako ima ulogu koliko je netko izgubio kontrolu nad umom, jer ne može biti isto rješenje za svakoga, tako recimo oni koji su u početnoj fazi mogu vratiti kontrolu kroz razgovor s terapeutom ili prijateljem. Mogu vratiti kontrolu kroz molitvu, meditaciju i da rade ono što ih opušta, jer um je najmanje napet kada činimo ono što volimo.

Antidepresivi nisu rješenje kada se izgubi kontrola nad umom, naprotiv, oni mogu ili pogoršati samo stanje ili ga držati na mjestu. Životne priče i iskustva klijenata govore da se kroz iscjeljujuće tretmane postiže savršen rezultat po pitanju uma, antidepresiva i psihičkih smetnji. Tako da se iscjeljujući energetski tretmani nameću kao jedno rješenje.

Također boravak u prirodi, šetnje, rekreacija, sport imaju pozitivan učinak na um, te može biti prekretnica na putu do kontrole vlastitog uma.

Bez obzira na situaciju i stanje vašeg uma, brinite o sebi, brinite o svom kompletnom biću. Jako malo vrijedimo ako se gledamo samo na mentalnoj, duhovnoj ili fizičkoj razini. Najviše vrijedimo kad smo u cjelini kao duhovno, mentalno i fizičko biće, jer onda smo cjelina koja se teško može slomiti. Kada smo razdijeljeni tada smo i lako lomljivi i lako padamo, a teško se dižemo.

Za sve postoji riješenje. Problem je samo sagledavanje uma i ignoriranje života. Problem je bježanje od sebe i zavaravanje samoga sebe. Rješenje se nalazi u nama, u srcu i duši. Rješenje se nalazi u istini i slobodi. Zato budimo slobodni, otvorimo svoj um za nove spoznaje i krenimo u jednu prekrasnu avanturu koja se zove život.

Autor: Z. Posavec

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.