Kada izgubite svoje “ja” u ljubavnoj vezi

Ljubavna veza je nešto što bi se trebalo temeljiti na poštivanju i kompromisu. Jeste li se ikada zapitali da li je vaša veza zdrava i temelji li se na ispravnim stavovima i postupcima? Da li je “ono” što radite u potpunosti s vašim stavovima ili to radite da bi impresionirali svojeg partnera, da bi vas više volio ili da bi vas pohvalio svojim prijateljima da nikada nije imao bolju vezu?

duboko razmišljanje

Duboko razmišljanje, Foto: Flickr, PhotoCo.

Ako se svakodnevno suočavate s takvim pitanjima, onda prvo što trebate uraditi je da se zaustavite i priupitate što vi sebi radite, jer u vezi treba postojati kompromis, a ako ga nema, na žalost moramo vam reći da ste vi sebe stavili u nezavidan položaj i na putu ste da izgubite svoje “ja”.

Što to zapravo znači? Izgubiti svoje “ja”, taj pojam odražava se samo na one osobe koje skaču na svaku partnerovu molbu ili naredbu, idu samo na ona mjesta koja nekome od partnera odgovaraju, a pri tome se druga strana dosađuje. Vodi vas samo u njegovo društvo, a vama neda da se družite sa svojim prijateljicama i prijateljima, prigovara vam ako ste se dotjerali za izlazak, govori vam što smijete nositi, a što ne, kako se našminkati itd., a vi sve to radite jer ste zaljubljeni u svojeg partnera i svu pažnju posvećujete njemu, ali tim stavom prešli ste granicu svoga “ja”.

Zanemarujete vlastite želje i potrebe, ali vjerujte da na duže staze takva veza ne može opstati, jer će njemu ili njoj prije ili kasnije početi ići na živce što nemate svoj karakter i stav. Slijepo ugađanje nije odraz prave ljubavi.

Dugoročno gledano ono što ih inspirira i čime se ponose jest različitost, jer to im nikada ne dosadi. Osobe sa stavom će jednostavno jedan dan u tjednu uzeti samo za sebe i provesti ga kako im najviše odgovara, a to ne znači da će zanemariti partnera. Druženje i razgovore s prijateljima nikada ne zanemarite, jer pravi prijatelji su uvijek jedni uz druge. Razgovori neka ostanu samo između vas i prijatelja, jer neke stvari se ne moraju prepričavati. To se zove vjernost prijatelja.

Ako konstantno podilazite i ugađate svom partneru tada  ste izgubili svoje “ja”  i poduzmite nešto još danas, ne odgađajte za sutra, jer stanje se neće promijeniti samo od sebe. Nemojte da se desi da se jednog dana vraćate s posla, uđete u stan i shvatite da nema vašeg partnera, a ni njegovih stvari. Hoćete pasti u depresiju, pustiti da vas bol srca izjeda i cijelo vrijeme si ponavljati da ste radili sve što je on htio, da bi na kraju shvatili da ste vi jedna od onih osoba koja je spremna učiniti sve samo da čuje nešto lijepo i dobro o sebi i svojoj ljubavnoj vezi, a zbog toga je nestalo vlastito poštovanje. Ljubav je poštivanje, a veza se temelji na poštivanju i kompromisu.

I ako ste u takvoj situaciji nemojte se izjedati. Ne, ne treba se izjedati, jer ste za to sami krivi, ali zato nemojte dopustiti da vam se u slijedećoj vezi desi to isto, budite svoji, imajte svoje “ja”, naučite vladati situacijama, gdje trebate odlučiti i da se poštuje vaša riječ.

Izborite se za vaša prava, jer ako vas partner voli i cijeni poslušati  će vaše molbe i želje i tako ćete zaključiti da je spreman na kompromis. Ali opet treba biti skroman u željama, jer ponekad i to zna izazvati kontraefekat. Zato se opustite u ljubavnoj vezi, budite opušteni, budite spontani i jednostavni, jer tako ste povezani sa svojim “ja” i nećete ga izgubiti.

Izgubiti vlastiti “ja” u ljubavnoj vezi je poniženje samoga sebe. Poštujte sebe, poštujte svog partnera i njegov stav, poštujte njegovo “ja”, pokažite da vam je stalo i da dajete dio sebe. Tražite isto i za sebe, jer imate potpuno pravo tražiti ono što i dajete.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.