Jednostavnost ljubavi

Ljubav! Koliko toga je već napisano i izrečeno za i u ime ljubavi. Pokušava se dočarati osobna vizija ljubavi, kako ona izgleda i kako doći do nje, pokušava se, ali često na tim pokušajima sve i ostaje, a ljubav postaje filozofija. Ljubav nije filozofija. Ona je najprostija jednostavnost i doći do nje može se samo i isključivo kroz istinu i bez kompliciranja.

zaljubljeni par

Zaljubljeni par, Foto: Flickr, gabofr

Mnogi misle da je ljubav ono što govorimo, pišemo. Djelomično jeste, ali prije svega ljubav je ono što osjećamo u sebi i spremni smo podijeliti sa svim bićima i majkom zemljom. Ljubav su djela.

Kakva je to ljubav ako je želimo zadržati samo za sebe? Kakva je to ljubav ako gledamo što ćemo primiti za uzvrat? Kakva je to ljubav ako je želimo posjedovati?

Najveća greška koju ljudi čine u ime ljubavi je želja za posjedovanjem. Nesvjesno to čine, boje se da ne izgube ono što misle da je ljubav. Umjesto opuštenosti stvara se grč i šablone kako se mora funkcionirati da bi i ljubav funkcionirala. Zvuči komplicirano zar ne?

Pogreška je što se ljubav pokušava dočarati i prihvatiti umom umjesto da se to čini srcem. Mnogo se puta pokazalo da sagledavanja, uvjerenja i odabiri koji se rađaju u umu imaju teške posljedice po nas. Srce priča, govori nam istinu, ali to čini na drugačijem jeziku od onoga kojeg razumije um. Srce priča jezikom ljubavi i razumjeti ga može samo drugo srce.

Znaš već da si rođena i bezuvjetna ljubav. Znaš da tvoj život vrijedi. Živ si, postoji razlog zašto si živ. Možda ti um ne može odgovoriti zbog nezadovoljstva koje se gomila u njemu, ali upitaj srce. Ono će ti reći zašto si živ, ono će ti reći sve, promijeniti će tvoj život. I zapamti, ljubav nije posjedovanje, ljubav je istina prosta i jednostavna. Ljubav je sloboda, nikako stroga kontrola i zatvor. Ljubav je svako ono djelo koje činiš bez da išta tražiš za uzvrat.

Zato nemojte gubiti vrijeme analizirajući ljubav, postupke i osjećaje. Srce nikad ne griješi, samo se prepustite i poslušajte ono što će vam šapnuti.

Autor: Zdravko Posavec

Komentiraj

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.