Foto: Flickr, Dag Endresen

Ječam ili latinski naziv Hordeum sativum

Drugi naziv: ječam ozimac, ječmen, bijelo žito

Ječam je rasprostranjen na svim kontinentima i uspijeva na velikim nadmorskim visinama. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste i do 1m visine. Ova stoljetna žitarica puna je vitamina i minerala, obogaćena je vlaknima i siromašna mastima, a ono najvažnije je to da ne sadrži kolesterol.

Njegova topiva dijetalna vlakna učinkovita su kod smanjivanja kolesterola u krvi i rizika kod bolesti srca, dok su netopiva dijetalna vlakna jako korisna u funkciji rada crijeva, a mogu pomoći i u smanjenju rizika kod pojedinih vrsta raka, a naročito kod raka debelog crijeva.

Ječam je dobar antioksidans, a uz to sadrži i prirodne biljne kemikalije. Koristi ga se i u liječenju plućnih bolesti, protiv promuklosti i raznih upala.

Za lijek kao i za prehranu upotrebljava se zrelo zrno ječma. Zbog svojih hranjivih sastojaka preporuča ga se češće konzumirati kao napitak, kao juhu i kao cjelovitu žitaricu.

Ječmena sluz pri kuhanju dobro je primjeniti kod upale grla i želuca. Samljeveno zrno ječma kojeg smo prethodno popržili i dodali mu cikoriju dobra je zamjena za kavni napitak jer je bez kofeina, te ga mogu piti i djeca uz dodatak mlijeka.

Služi i kao sirovina kod izrade piva i viskija (ječmenov slad).

Ne zanemarite ovu namirnicu na svom stolu s obzirom na njezinu  kvalitetu.

Autor: J. Nikšić