Jaspis

Zemlja porijekla: širom svijeta

Boje jaspisa su crvena, žuta, zelena, plava, purpurna, smeđa. Za njega također kažu da bi ga trebali imati svi u svojoj “kućnoj apoteci”, jer pomaže kod zaustavljanja krvarenja, harmonizira živčani sistem, čuva rane od infekcija, jača imunitet, potiče seksualne želje i otklanja frigidnost.

jaspis

Jaspis, Foto: Flickr, Arenamontanus

Psihički djeluje harmonizirajuće na negativne vibracije vašeg tijela. Smanjuje bolove, potiče rad žlijezda, pomaže kod šoka i groznice. Njeguje  i podržava energije da se lakše prebrodi stres, donosi mir, stimulira ljude da pomažu jedni drugima, ujednačava čakre, olakšava vam da se prisjetite svojih snova, pruža zaštitu i uzemljuje energiju i tijelo.

Svojom snagom upija negativnu energiju iz vašeg organizma i pretvara ju u pozitivnu, dovodi jin i jang u ravnotežu, te tako dovodi u balans fizičko, emotivno i psihičko tijelo.

Ako postoje bilo kakvi problemi, daje vam hrabrost da se uhvatite u rješavanje istih bez straha, potiče iskrenost sa samim sobom, te pruža podršku ako su u pitanju konflikti.

Na mentalnom nivou jaspis pomaže bržem razmišljanju, potiče sposobnosti organizacije i sprovođenju bilo kakvih projekata u djelo do kraja. Stimulira maštu i pomaže da se ideje pretvore u djela.

Balansira nivo minerala u tijelu, a posebno ga se preporučuje kao eliksir jer ne stimulira tijelo pretjerano.

Plavi jaspis vas povezuje sa spiritualnim svijetom, stimulira grlenu čakru, stabilizira auru i dovodi energiju u ravnotežu, liječi degenerativne bolesti i balansira nedostatak minerala.

Smeđi jaspis je povezan sa zemljom i potiče ekološku svjesnost, olakšava duboku meditaciju, poboljšava noćni vid, imunološki sustav, čisti toksine iz vašeg tijela, liječi kožu.

Zeleni jaspis liječi i otklanja opsesivna stanja, stimulira srčanu čakru, liječi bolesti kože i umiruje otekline, smanjuje razne upale.

Žuti jaspis štiti kod fizičkog putovanja i tokom spiritualnog rada, usmjerava pozitivnu energiju, stimulira čakru solarnog pleksusa, pomaže kod otpuštanja otrova iz organizma, liječi želudac i pomaže kod probavnih smetnji.

Jaspis se praznih svakih dvadeset dana pod mlazom mlake tekuće vode, a puni se u zemlji u kojoj je cvijeće zajedno sa gorskim kristalom preko noći, a gorski kristal drugi dan treba izložiti sunčevoj svjetlosti.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.