Jagoda ili latinski Fragaria vesca

Drugi naziv: crvena jagoda, divlja jagoda

Jagoda je trajna biljka koja raste u šumi, a uzgaja se i u vrtovima i poljima kao domaća jagoda. Zbog svoje arome i vrijednosti koje sadrži, ubraja se među prve vodeće bobičasto voće. Izuzetno je hranjiva i ljekovita, a mala prednost se daje šumskoj jagodi. Za liječenje se koristi korijen, lišće i plod.

Foto: Flickr, Martin Lindstrom

Čaj od lišća jagoda djelotvoran je kod boljeg izlučivanja mokraće, čisti krv i smiruje živce, a jedna šaka šumskih jagoda dovoljna je da podmiri dnevne potrebe za vitaminom C koji je neophodan da se unosi svakodnevno u organizam. Sadrži i vitamine skupine B i E, karoten, flavonoide, a od minerala kalij, kalcij, fosfor, mangan, tanin….

Šumske jagode u sebi sadrže i elaginsku kiselinu koja sprječava da zdrave stanice pređu u maligne. Jagoda pomiješana sa mlijekom, limunovim sokom ili vinom pomaže u jačanju srca, protiv žutice, a najviše ju koriste bubrežni bolesnici.

U narodnoj medicini koristi se kod gihta, hemoroida, slabokrvnih osoba, malaksalosti, ateroskleroze i snižavanja krvnog tlaka. Jagoda se primjenjuje i protiv bolova u želucu, protiv dijareje, za čišćenje bubrega, protiv groznice i boljeg lučenja žuči.

Zbog svoje arome i ukusa puno se upotrebljava u domaćinstvima za izradu kolača, sokova, džemova, sirupa, marmelada, sladoleda, želea….

Protiv groznice i tuberkuloze:

– 2gr jagodinog lista

– 2,5dcl mlijeka

– žličica meda

prokuhati list jagode i mlijeko oko 5minuta, ohlađenom dodati med i piti 3 x na dan jednu šalicu

Za bolje lučenje žuči:

– 300 – 500gr svježih jagoda

– žlica meda

– sok jednog limuna

jede se svaki put svježe napravljeno poslije doručka, ručka i večere i to dva tjedna svaki dan

Protiv bolova u želucu:

u 1litru jestivog nerafiniranog ulja dodati 1kg šumskih ili domaćih jagoda i pustiti da odstoji na suncu dva mjeseca, te piti 3 x na dan po jednu jušnu žlicu

Autor: J. Nikšić