Jabuku zovu još i kraljicom voća jer ima čudotvorna svojstva. One pripadaju porodici ruža. Danas se na svijetu uzgaja više od 8 tisuća vrsta jabuka, a među poznatijim jabukama su: zlatni delišes,  gala, golden, granny smith, jonagold, elstar, idared i mnoge druge. Slatko-kiselog je okusa, osvježavajuća i neodoljivog mirisa.

jabuka

Jabuka, Foto: Flickr, 3rdparty!

Bogata je hranjivim sastojcima, a u sebi sadrži vodu, ugljikohidrate, bjelančevine, masti, šećer, organske kiseline, netopiva vlakna, vitamine i minerale, esencijalne i neesencijalne kiseline, aromatične tvari, pa čak i nešto masti koja se nalazi u sjemenkama.

Jabuka olakšava probavu, korisna je za imunološki sustav, onemogućava taloženje masti u jetri i štiti od karcinoma, ima protuupalno djelovanje, bioflavonoidi pojačavaju djelovanje C vitamina, te se preporučuje svakodnevno ju uvrstiti u prehranu, odličan je izvor prehrane kod svih onih koji krenu na dijetu.

Nadalje jabuka je korisna za dobar san, protiv vrtoglavice, kroničnog umora, visokog tlaka, glavobolja, migrena, bolesti grla, protiv povraćanja, proširenih vena, išijasa, raznih opekotina, protiv napredovanja srčanih bolesti. Jesti jabuku, znači i hraniti mozak. Svi bolesnici koji pate od dijabetesa trebali bi konzumirati tu kraljicu voća.

Jabuka se danas koristi u kulinarstvu na razne načine, pa ne moramo spominjati koliko je ona hranjiva. Danas svima poznati jabučni ocat, pomiješan sa žličicom meda popiti na prazan želudac omogućit će vam da očistite svoj organizam, povratit će vam se energija, a i proces starenja će se smanjiti.

Jabuku možemo svrstati u ranu ili ljetnu, srednje ranu ili jesensku i kasnu ili zimsku jabuku, što znači da ju na tržištu ima cijele godine. Njezini oblici se razlikuju pa tako imamo plosnate jabuke, šiljate, okrugle, rebraste, točkaste, s dubokom ili plitkom čašicom, a boja se razlikuje po sorti jabuke, pa ju nalazimo u žutoj boji, crvenoj i šarenoj, mogu biti hrapave, glatke, sjajne, matirane i masne.

Žvakanjem jabuke jačate zubno meso, čuvate zube od zubnog karijesa, usna šupljina će vam se očistiti čak 90% od bakterija.

Pojesti jabuku isto je kao i pronaći zlatnu škrinjicu s blagom.

Autor: J. Nikšić