Izgubljeni u labirintu iskrivljenih vrijednosti

Život je nepredvidiv i koliko god se činilo da znamo što sutra donosi i planski se pripremamo za njega, nikada ne možemo biti sigurni da će naš plan uspjeti. Zapravo, ne možemo biti čak ni sigurni hoće li naše sutra uopće stići i hoćemo li ugledati svijetlo dana.

labirint

Labirint, Foto; Flickr,
CarbonNYC [in SF!]

Naši planovi? Zašto bi oni trebali biti ispunjeni, jesmo li zaslužili da se ispune? Tvrdimo da znamo što je život, ali isto tako ne znamo uživati u njemu. Ako tvrdimo da znamo što je život, zašto imamo potrebu mijenjati druge, a ne sebe? Zašto očekujemo od drugih da rade ono što sami nismo spremni uraditi. Tvrdimo da znamo što je život, a zaboravili smo na sebe, na svoju braću, zaboravili smo pomagati.

Gdje smo? U kojem labirintu su se izgubile duše mnogih i zaboravile što je istinska vrijednost života? Zaboravile su što znači ljubiti bližnjega svoga. Ako ne ljubiš i ne voliš bližnje svoje kako ćeš ljubiti i voljeti sebe? Kako ćeš ljubiti Oca svojega?

Tvrdimo da znamo što je život, a nikako da se sljubimo s njim i da krenemo u pustolovinu koja nas čeka. Previše pričamo, živimo razne teorije koje nam idu u prilog i opravdavaju naše stanje i život koji živimo. Istražujemo svemir, istražujemo morske dubine, a nikako da istražimo sebe i ispitamo svoje mogućnosti, svoje kapacitete.

Tvrdimo da je život sloboda i da je trebamo živjeti, a padamo odmah na slobodi govora – pozivamo se na nju, a često prešutimo ono što duboko u sebi osjećamo, naravno, pri tome imamo opravdanje zašto to činimo. Idemo protiv sebe i svojih osjećaja zato što se bojimo istine, bojimo se stvarnosti koju duboku u sebi osjećamo.

Spremni smo prešutjeti svoje osjećaje, zatajiti ih i sakriti pred drugima. Spremni smo slijediti tuđe ideale. Živjeti tuđa uvjerenja. Spremni smo na sve, spremni smo primati, ali samo ono što mi smatramo da je dobro, a nismo spremni davati. Spremni smo jer izdali smo sebe i svoj život.

Previše apsurda je oko nas. Dok lutamo labirintom niskih strasti i iskrivljenih vrijednosti tražeći izlaz, naš život prolazi. Svaki dan se pitamo neko novo pitanje odlazeći sve dublje u tamu labirinta, zaboravljajući da je naš život svijetlo, da smo rođeni kao dobro. Vjerojatno će doći i trenutak kada ćemo se upitati postoji li uopće izlaz. Izlaz postoji! Traži ga u Bogu!

Autor: Zdravko Posavec

Komentiraj

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.