Islandski lišaj ili latinski Cetraria islandica

Drugi naziv: planinska mahovina, islandska mahovina, planinski mah, plućnik

Islandski lišaj se često naziva mahovinom, ali on je u biti pravi lišaj i jedan je od najpopularnijih pripravaka za liječenje suhog kašlja i upalnih stanja ždrijela.

Foto: Flickr, pellaea

Raste na suhom tlu u skupinama, voli crnogoričnu šumu, nađe ga se i na visokim planinama i ravnicama. U 17.stoljeću u nekim nordijskim zemljama bio je jako važna živežna namirnica, pa se od njega pravilo povrće kao prilog jelima, neki su ga mleli kao brašno za pečenje kruha, a danas ga kućanstvo voli u svojoj “domaćoj ljekarni” naročito u zimskim mjesecima jer zbog njegove ljekovitosti prvi će vam pomoći kod upalnih dišnih puteva, što se manifestira kao jaka bol (osjećaj žarenja u grlu), suha sluznica, otežano gutanje i nadražajni kašalj.

Čaj od islandskog lišaja koristi  se i kod plućnog katara, bolova u prsima, grčevitog kašlja i tuberkuloze, jer jača i čisti pluća. Čisti i jača probavnu sluznicu želuca, slezenu, jetru, crijeva, bubrege, gušteraču i mokraćni mjehur. Preporuča ga se da ga uzimaju i zdravi ljudi za čišćenje i jačanje sluznice. Kod djece se islandski čaj ili sirup pokazao najpozitivnijim u danima gripe i jakih prehlada.

Ekstrat islandskog lišaja može se naći u pastilama Isla Moss i Isla Mint koji djeluju blagotvorno na iritirano grlo, suhog kašlja, kao pomoć pri naporu glasnica i za zaštitu isušene sluznice gornjih dišnih puteva.

Pastile Isla Moss su blagog biljnog okusa, a Isla Mint okusa paprene metvice, a mogu ih koristiti i dijabetičari jer ne sadrže šećer.

Autor: J. Nikšić