Iđirot ili latinski Acorus calamus

Drugi naziv: šaš, vodena sabljica, vodeni božur, kalamus, komuš

To je biljka koja raste pored voda stajačica ili rijeka, pokraj močvara i bara, uz potoke i jezera  i naraste do 1m visine. Podanak je također dugačak  i do 1m i raste horizontalno, a njegova debljina doseže do 3cm, a s donje strane je gusto obrastao korijenjem.

Foto: Flickr, John Tann

Ugodnog je mirisa, pa ga se dosta primjenjuje u kozmetične svrhe. Debeli mesnati cvijet koji izbija u obliku klipa zeleno-žute je boje i naraste od 4-8cm.Ljekoviti dio iđirota je podanak-korijen kojeg beremo u mjesecu lipnju i srpnju ili početkom jeseni kada njegovo lišće počinje venuti, aromatičnog je mirisa i ljutog okusa.

Kao lijek uzima ga se kod nadutosti, kod slabe probave, protiv groznice, gripe, upale pluća, raka pluća i crijeva, poboljšava cirkulaciju, pomaže kod reume, pospješuje izlučivanje mokraće.

Sadrži dosta eteričnog ulja. Kao začin pomaže kod bolesti jetre, žuči, želuca, crijeva, srca, živaca, te ga se preporučuje svima u domaćinstvu, a kao čaj pije ga se kod nedostatka želučane kiseline, kod slabokrvnosti, za bolje pamćenje i kao preljev kod ispiranja vlasišta jer time jača korijen i potiče rast nove kose, a kod stalnih hladnih ruku i nogu pripremaju se kupelji.

Služi i kod dijetalne ishrane kada ga se uzima u obliku praha:

3 x na dan na vrh noža

ili u obliku tinkture:

3 x dnevno po 15 kapi.

Autor: J. Nikšić