Foto: Flickr, SummerTomato

Hren ili latinski Aromarica lapathifolia

Drugi naziv: hrin, ljuti hren, ren, kren

To je jaka zeljasta, višegodišnja biljka koja naraste do 1,5m sa jako dugim korijenom i do 1 metra i debljinom od 3-6cm. Listovi su mu jako dugi sa bjelkastim cvjetićima koji su u obliku grozdastog cvijeta.

To je visokovrijedna namirnica jer u sebi sadržava vitamine, dobar je prirodni antibiotic. Korijen je ljutog okusa i bijele je boje. Cvate od svibnja do srpnja mjeseca. Raste kao samonikla biljka, ali se isto tako i uzgaja u čitavom svijetu.

U kulinarstvu ga se primjenjuje na različite načine u prehrani, ali pri tome treba napomenuti da prilikom ribanja svježeg hrena, oči su te koje neumoljivo počnu suziti, jer njegova jačina koliko je neugodna, toliko je i ljekovita, pa se tako spominje da hren pomaže kod kronične astme, kroničnog bronhitisa, pročišćava pluća, jača otpornost organizma, pomaže kod svih vrsta prehlada, probavnih problema, potiče rad srca i cirkulaciju, dobar je diuretik, zaustavlja rast bakterija, pomaže kod reumatizma, kao oblog ga se primjenjuje kod upalnih mišićnih procesa, te upale zglobova, stimulirajuće djeluje na žuč i jetru, pročišćava  bubrege, mjehur i mokraćni kanal, stimulativno djeluje kod zacjeljivanja rana.

Ribani hren pomiješan sa ribanom jabukom uz dodatak jabučnog octa i maslinovog ulja  je vrlo ukusan začin kod raznih jela, a ujedno i djeluje ljekovito, a tinktura od hrena upotrebljava se kod pjega na licu ili takozvanih (jetrenih pjega), jer ih dobro odstranjuje. Nakon konzumiranja jela sa svježim hrenom ne preporuča se piti pivo, jer dolazi do prevelike napuhanosti crijeva i grčeva.

Autor: J. Nikšić