Hmelj

Foto: Flickr, barockschloss

Hmelj ili latinski Humulus lupulus

Drugi naziv: hmeljina, melj, melika, hmel

Hmelj se danas uzgaja kako kod nas tako i u drugim zemljama, a najviše se primjenjuje kod proizvodnje piva. U mjesecu rujnu ga se bere i brzo suši kako ne bi izgubio na svojoj vrijednosti. Raste kao povijuša po grmovitim obalama i sjenovitim rubovima šuma, češere nalazimo samo na ženskim biljkama.

Na dnu zalistaka su žlijezde sa žutom, ljepljivom, gorkom izlučevinom koja je karakterističnog mirisa i ta izlučevina sadrži glavne tvari hmelja. Šišarice su jajolikog oblika, gorkog ukusa, ali ujedno i toplog. Dosežu dužinu od 3-4cm i pod prstima su ljepljivog opipa, posjeduju 1-3% eteričnog ulja. Za proizvodnju piva uzgajaju se samo ženske biljke. Mladi izdanci hmelja upotrebljavaju se u kućanstvu kao povrće, a spremaju se isto kao i šparoge.

Hmelj opušta grčeve i djeluje umirujuće, a zbog svojih gorkih tvari potiče probavu. Koristi ga se kod svih oblika straha, nemira, nervoze, nesanice, pa čak i kod oslabljenog apetita.

Tinktura od hmelja:

20gr ploda prelijemo sa 100ml 70%-tnog alkohola

uzimati 10-20 kapi prije spavanja u pola čaše vode ili  kocke šećera

Autor: J. Nikšić

Komentari

 1. JOSIP komentira

  Pozdrav. Danas sam obišao svoju njivu sa dosta voća a bit će i povrća. Tjera mi hmelj
  od jeseni a onda sam sišao tamo gdje sam vadio mladice-presadnice divljeg hmela i nabrao pregršt mladica.Usput pojeo par komada sirovih sa blago gorkastim okusom ali vrhunskim.Napravio sam i par fotki,nek se vide BARANJSKE ŠPAROGE. Inače su vrhunjske za umak ili pohane sa jajima. Juha izvrsna,mješana salata još bolja sa octom od bazge E kad bi sve tako bilo u državi . Čekat ću urod na njivi i krenuti u pivo za vlastite potrebe, a do tada ću uživati u mladim izdancima Tko pročita ako ga što zanima nek se javi, pozdrav

 2. JOSIP komentira

  Opet o onome hmelju, baš je dobar, popržen na kratko na domaćem maslacu,sa listovima mladog luka.Pa onda malo sitne slanine,vrlo malo soli.Sve tako 5-7 minutai na kraju kuhani špageti pa sve promješate, moše i dva jaja ko voli tu verziju Može i kisela feferona nasječena na sitno za one koji vole ljuto, a ljuto valja zbog brzog djelovanja na krvotok,oživiš za sekundu.Sad kad bi bio na master- šefu dodao bi salatu od maslačkai mladog luka zakiseljenu limunom i malo maslinovog ulja i naribanim đumbirom.Istina sve to treba imati ali mislim da i da kupujete osim tih mladih izdanaka hmelja koje treba imati sve ostalo ispadne povoljno a kvalitetno. Taj mladi hmelj ima toliko korisnih stvari za organizam ,naročito sad u proljeće,a to drugi više znaju,a dobivate energiju i elan,umor nestaje.Malo prohodate zbog tog hmelja jer ako ste negdje vidjeli one šišarke hnelja ,svratite tamo i pogledajte dole mladice čak do 20 centi dužine,meke i sočne.Naberite za probu i nećete požaliti ,a kasnije one kreću u povijanje oko stabla ili postavljene žice i odoše u nebo.Bit će ih dvije vrste jedne sa sitnim cvjetovima a na jednima će se stvarati šišarke koje će dobivati gorčinu i ukus piva,zapravo pivo ima okus po hmelju i ostalim stvarima poz.

 3. JOSIP komentira

  HAHA. Baš zanimljivo, čitam o hmelju,o sadnicama,ljudi pitaju ovo,ono jel jestivo,kako raste i ostalo i onda otvorim stranicu gdje stoje dva teksta,još od 2013 godine toliko o interesu.
  Mladice hmelja su zdravije od šparoga za prehranu zbog većeg sadržaja B vitamina,magnezija i kalija. Vi mladice hmelja možete brati gotovo pola godine,kad ih ošišate, hmelj izbaci nove jer želi stvoriti sjeme-šišarku,a ako to još zalijete malo vodom bit će mladica od proljeća do jeseni..Uživanje u jelima na tisuću načina i ide iz sve vrste mesa,uz gljive,divljač,uz ribu ,priloge salate i ima jedna tajna .Hrana kuhana sa hmeljom-zapečena pečena-pirjana,faširke—–prije se vremenski obradi zbog hmelja i ne bude tvrda ,elastična i mekana—-to je B vitamin ima još puno toga na tu temu

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.