Heljda je sjeme u uskom srodstvu s rabarbarom, a slična pšenici ili riži. Ima je više vrsta, a najpopularnija je kaša, bilo pržena, bilo mljevena. Njeni cvjetovi služe pčelama za proizvodnju tamnog, izrazito aromatičnog meda.

heljda

Heljda, Foto: Flickr, Ervins Strauhmanis

Japan je najveći svjetski proizvođač heljde, a slijede je Rusija, Poljska, Kanada, Francuska i Sjedinjene Američke Države. Heljda je bogata vlaknima, mineralom magnezijem i manganom, željezom, cinkom, bakrom,  B vitaminima, vitaminom E, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bogata flavonoidima, a ono najvažnije heljda je namirnica koja ne sadrži gluten.

Otkriveno je da heljda smanjuje razinu šećera u krvi, smanjuje visoki tlak i kolesterol, održava zdravlje kardiovaskularnog sustava, pomaže kod zaustavljanja krvarenja nakon porođaja, daje vam snagu i izdržljivost.

Zašto je danas heljda skoro zaboravljena namirnica, teško je reći, jer mnogi smatraju da se njome hrani samo stoka, ali polako ona se vraća na naše stolove, a naročito kod onih koji ne mogu konzumirati hranu koja sadrži gluten.

Jako je cijenjena zbog svoje proteinske vrijednosti. Sve se više upotrebljava kao brašno, a naročito za slasne palačinke, muffine, razna dizana tijesta, te juha.

U liječenju heljda pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma. U jesen i zimu preporučuje se konzumiranje heljde jer grije organizam, a u ljetnim danima najbolje ju je koristiti spremljenu u salati zajedno s celerom i lukom ili nekim drugim povrćem, a djeca koja imaju višak energije ne preporučuje se konzumiranje u većim količinama zbog njene energetske vrijednosti.

Autor: J. Nikšić