Grožđe se na svijetu od sveg voća najviše uzgaja. Pa tako postoji duguljasto, okruglo, sa sjemenkama i bez sjemenki, crvenog, bijelog, ljubičastog i zagasito modrog. Žvakanjem sjemenki nije štetno. Na svjetskom tržištu prevladavaju europske sorte, francusko hibridno grožđe i sjevernoameričke sorte, premda se uzgaja doslovce tisuće sorti. To je plod vinove loze.

grožđe
Grožđe, Foto: Flickr, Roberto Verzo

Izvor je mnogih vitamina, minerala, mangana, cinka, vlakana i proteina. Sjemenke grožđa pune su antioksidansa. Resveratol, važan fitonutrijent kojeg ima najviše u kožici grožđa, ima protuupalna i antikancerogena svojstva.

Da li jedete crno ili bijelo nije upitno jer oboje imaju zdrava djelovanja kao što su: čisti organizam i potiče organizam na mršavljenje, dobar detox, smanjuje rizik od bolesti srca i raka, smanjuje trigliceride i kolesterol, popravlja krvnu sliku i dobar je izvor energije. Pomaže kod smanjenja kiselosti mokraćne kiseline i eliminacije kiseline iz organizma, pa je tako dobar saveznik kod rada bubrega, pomaže pri smanjenju nastajanja krvnih ugrušaka, te zgrušavanju trombocita.

Crno grožđe ima karotenoid likopen koji može pomoći kod raka dojke i prostate. Sok bijelog grožđa s vodom i solju donekle smanjuje ožiljke od akni, a stavlja ga se izravno na kožu lica. U slučaju da patite od zatvora, svaki dan pojedite šalicu grožđa.

Više studija pokazalo je dobre rezultate kod prevencije raka, među ostalim sposobnost zaustavljanja rasta stanica raka kod raka dojki, debelog crijeva i želuca te leukemije.

Pokazalo se također učinkovitim da četiri ili više čaša crnog vina na tjedan prepolovljava rizik za rak prostate.

Sok od grožđa znatno je popravilo kratkoročno pamćenje, kao i koordinaciju, ravnotežu i snagu, a ekstrakt sjemenki može smanjiti apsorpciju i gomilanje masnoća iz hrane.

Grožđe i sok grožđa ne bi preporučili osobama koji pate od proljeva, kolitisa, čira na želucu i  dijabetičarima.

Grožđe, te slatke bobice vole i mala djeca, ali treba paziti na količinu koju ćete im dati, znači da ne treba pretjerati, ali uživati svakako.

Autor: J. Nikšić