Grejp je križanac između naranče i pomela, egzotičnog agruma. Danas se susrećemo s blijedo-žutim, ružičastim i crvenim grejpom. Odličan je izvor vitamina A, C, kalija, kalcija, fosfora, jaki antioksidant. Bogat je bioflavonoidima, te u primjeni zajedno s vitaminom C djeluje odlično protiv upala desni, očuvanju vena i služi u prevenciji pucanja kapilara.

grejp

Grejp, Foto: Flickr, dullhunk

Nadalje pospješuje proizvodnju hormona, jača imunitet, stabilizira crijevnu floru i čisti crijeva, sprječava razne infekcije i prehlade, aktivira rast stanica, aktivira izmjenu tvari u stanici, također pomaže u smanjenju tjelesne težine.

Zbog svog gorkastog okusa, mnogi ga izbjegavaju, ali ako ogulite bijelu kožicu s njega, meso mu je slatkastog okusa. Ekstrakt sjemenki smatra se korisnim za vanjske kožne probleme, osobito za gljivične bolesti, kao što je svrbež, prhut i atletsko stopalo.

Pektin grejpa snižava kolesterol u krvi pa se preporučuje da ga se konzumira zajedno s bijelom kožicom koja obavija meso. Jedna polovica grejpa sadrži više od 150 fitonutrijenata, većinom flavonoida za koje se smatra da pomažu u borbi protiv starenja.

U jednoj studiji pokazalo se da uzimanjem soka grejpa jednom dnevno uveliko je pomoglo kod srčanih bolesnika, kod bolesnika koji boluju od raka prostate, a da ne govorimo koliko pomaže kod pretilih osoba.

Prema nalazima istraživanja provedenog na pretilim osobama, oni koji su grejp koristili dvanaest tjedana prije obroka svaki dan, a dovoljno je samo polovicu grejpa konzumirati, prilično su smršavili i imali pomake nabolje u inzulinskoj rezistenciji povezanoj s metaboličkim sindromom. Dijeta koja je osmišljena na bazi grejpa postala je popularna tridesetih godina prošlog stoljeća, a drugi val popularnosti doživljava sedamdesetih godina i budite uvjereni da je grejp kao dio zdrave prehrane razborit savjet i može biti vrijedna pomoć u postizanju primjerene težine svakog čovjeka.

Moramo napomenuti i to da prekomjerno doziranje ovog voća može negativno utjecati na apsorpciju mnogih lijekova, zato oprezno s konzumiranjem, jer sve što je umjereno ne može naškoditi zdravlju.

Autor: J. Nikšić