Zemlja porijekla: nalazi ga se širom svijeta

Granat se pojavljuje u raznim bojama kao što su zagasito crvena, ružičasta, smeđa, crna, narančasta, žuta, a ima i više vrsta  granata kao što su almandin, andradit, melanit, rodolit, grosularit, spesarit, hesonit, uvarovit, crveni granat itd.

granat

Granat, Foto: Flickr, jaja_1985

Općenito govoreći o granatu, on ima sposobnost koji puni energijom i regenerira ju, dobar je pročistač svih energetskih centara u vašem organizmu, uravnotežuje energiju s time što vas dovodi u smirujuće stanje, balansira seksualni nagon i otklanja emotivnu disharmoniju, dobro ga je imati u kriznim situacijama kada se čini da nemate izlaza i rješenja ili kada vam je život postao jedna velika trauma, ojačava, aktivira instinkt jer donosi hrabrost i nadu kod nerješivih situacija, stimulira podsvijest na sjećanja iz prošlih života, čisti negativnu energiju iz svih čakri.

Psihološki kristal granat stimulira izoštravanju boljeg sagledavanja samoga sebe kao i drugih ljudi, pomaže kod ukorijenjenih stavova ponašanja za koje ste proizveli vi sami da budu negativna, a na mentalnom nivou vam pomaže da otpustite sve beskorisne, stare, neupotrebljive i nekorisne ideje. Otvara srce i daje vam samopouzdanje kako bi što bezbolnije otklonili prepreke koje vam se nađu na putu, time što vam daje snagu da kročite hrabro kroz život.

Pomaže kod izlječenja svih vrsta ovisnosti, strahova, noćnih mora, regulira krvni tlak, pomaže kod kožnih bolesti, poboljšava lošu cirkulaciju, pomaže kod probavnih smetnji, bolova u plućima, menstrualnih bolova, problema prostate, pojačivač je seksualne energije, potpomaže apsorpciju minerala i vitamina.

Granat je kristal koji vam donosi sreću, učvršćuje prava prijateljstva, budi u vama hrabrost i dosljednost. Govori se da mijenja boju kada se približava opasnost bilo kojeg oblika.

Almandin granat je veoma jak regenerirajući, iscjeljujući kristal koji vam pruža snagu i izdržljivost, donosi veliku ljubav i pomaže pri spoznaji istine, otvara viši um, stvara vezu između zemaljske i krunske čakre, uzemljuje i usmjerava duhovnu energiju u fizičko tijelo.

Andradit stimulira kreativnost i u vaš život privlači sve ono što vam je potrebno za razvoj. Razgrađuje osjećaj izoliranosti, samoće, otuđenosti i privlači susrete s drugima. Usklađuje magnetna polja u organizmu, pročišćava auru, puni jetru energijom, te pomaže apsorpciji kalcija, magnezija i željeza.

Grosularit utječe na podučavanju opuštanja i prepuštanja, inspirira i jača želju za suradnjom, pojačava plodnost i potpomaže apsorpciju vitamina A, jača bubrege, pomaže kod artritisa i reume.

Hesonit vam daje i jača samopoštovanje, otklanja sve oblike osjećaja krivnje, otvara vašu intuiciju, regulira proizvodnju hormona, smanjuje neplodnost i impotenciju, podržava traženje novih izazova.

Melanit potiče vašu iskrenost i oslobađa vas blokade grlene i srčane čakre, jača vašu otpornost, otklanja bijes, zavist, ljubomoru, nepovjerenje, pomaže pri jačanju kostiju.

Rodolit se uvrstio u topao kristal koji izražava povjerenje i iskrenost,  stimulira intuiciju i inspiraciju, metabolizam i utječe na rad srca, pluća i kukova.

Spesarit jača srce, poboljšava racionalno razmišljanje, služi kod depresivnih stanja što znači da je prirodni antidepresiv, pobjeđuje stanje kod noćnih mora, smanjuje poremećaj kod osoba koji imaju problema s koncentracijom, pobuđuje volju da se pomogne drugim ljudima.

Uvarovit povezuje vašu dušu s njenom univerzalnom prirodom, veoma je umirujući kamen, te time pomaže kod vaše usamljenosti, smanjuje upale, pomaže kod snižavanja temperature, kristal je za detoksifikaciju.

Crveni granat je kristal koji predstavlja ljubav, pomaže u situacijama da kontrolirate bijes i nervozu, a naročito prema sebi samome, odgovara energiji srca, obnavlja osjećaje i pojačava seksualnost.

Autor: J. Nikšić