Grah, ta mala nestašna mahunarka koja je danas najrasprostranjenija u cijelom svijetu, a kojega ima više od tisuću sorti, danas se sve više primjenjuje u kulinarstvu.  Nekada se grah svrstavao u sirotinjsku hrana, dok se danas na njega gleda i ubraja u zdravu prehranu.

grah

Grah, Foto: Flickr, cookbookman17

Grah je i povrće i izvor bjelančevina i vlakana, odličan izvor kalija, magnezija, mangana, B vitamina tiamina, molibdena, kalcija, željeza, cinka i fosfora. Grah je stari lijek protiv zatvora zato što je bogat vlaknima koja djeluju laksativno.

Tamnije sorte graha su bogate antioksidacijskim spojevima antocijanina, isto kao grožđe i ribiz. Primjenom graha regulira se kolesterol i smanjuje rizik za neke vrste raka.

Neka istraživanja dokazuju da svi oni koji konzumiraju tu malu nestašnu mahunarku žive dulje, bez obzira na narod kojem pripadaju. Zašto nestašna? Upravo iz razloga što je bogata svime što smo naveli, grah ipak napuhava i neki ljudi nekontrolirano ispuštaju vjetrove.

Nadalje također se spominje da su osobe koje konzumiraju grah, manje pretile od onih koji ga ne unose u svoj organizam, manje dolazi do srčanih bolesti. Grah je glavna namirnica u programu prehrane za osobe koje imaju problema s visokim tlakom. Povezuje ga se također i sa smanjenim rizikom za rak dojke u postmenopauzi, dobar je izvor za osobe koje imaju dijabetes.

Što se tiče nadutosti i vjetrova, tu vam možemo dati jedan savjet, a to je da ga ne jedete brzinski, već postepeno, a poznato je i to da zrno crnog kima služi protiv nadutosti.

Nije važno koji grah upotrebljavate, bijeli, crveni ili smeđi, možemo samo konstatirati da je nutritivno on super hrana jer je siromašan mastima, natrijem i kalorijama, a jedan od najboljih biljnih izvora proteina.

Moramo napomenuti i to da sušenjem graha, ne gube se njegovi hranjivi sastojci, zato uvrstite tu zdravu namirnicu u vašu piramidu prehrane barem jednom tjedno.

Autor: J. Nikšić