Goji bobice su visokoenergetski plod koji možete imati u svom vrtu

Goji bobica je grmolika biljka koja ima visokoenergetski plod, bobičasto-čokoladnog okusa, naraste od 1-3metara u visinu, a plod dužine 1-2cm narančasto-crvene je boje i dugoljastog je oblika. Zovu ih još “crveni dijamanti”, “sretne bobice” i “vučje bobice”.

goji bobice

Goji bobice, Foto: Flickr, Father.Jack

Zbog svog bogatog sastava, goji bobice imaju širok spektar djelovanja: štite vid, poboljšavaju cirkulaciju, pomažu kod dijabetesa, jačaju imunološki sustav, štite od bolesti srca i krvnih žila, usporavaju proces starenja organizma, sprječavaju nastanak raka i leukemije, djeluju antibakterijski i antiupalno, reguliraju rad mokraćnog sustava, daju snagu i energiju, pomažu kod problematične kože. Preporučena dnevna doza bobica je od 10 do 30gr. Mnogi ih koriste u pripremanju hrane, jer pomažu kod smanjenja apetita.

Goji bobice zriju od mjeseca srpnja do listopada. Mogu se jesti svježe, pripremiti sok ili ih jednostavno osušiti i tako ih konzumirati tijekom cijele godine.

Zbog svoje brze kvarljivosti, kod nas ih se neće naći u svježem obliku, ali ih se zato može pronaći osušene ili u obliku soka. Osušene goji bobice ne gube na svom sadržaju, a podsjećaju na kombinaciju okusa trešnje i brusnice.

Za sadnju goji bobica koje možete imati u svom vrtu ili voćnjaku preporučuje se tlo bogato humusom, sunčana strana mjesta sadnje i ne prevelika briga za njezin rast. Želite li posaditi više od jedne biljke, preporučuje se razmak od 2m. U prvoj godini može dostići visinu i do jednog metra, a u proljeće ju se mora skratiti do visine 50cm kako bi formirali grm i kako bi ona mogla izbacivati nove mladice u širinu. Sljedeće godine slijedi ponovno obrezivanje i ostavljanje 6-7 glavnih grana i u trećoj godini očekujte njezin plod.

Kod velike suše, potrebno ju je jednom tjedno dobro zaliti vodom, a osušene grane jednostavno odrezati.

Goji bobice nisu lijek, ali su jedan od najkvalitetnijih dodataka prehrani koji možete unosititi u svoj organizam tijekom cijele godine, a on će prepoznati taj vaš trud i vratiti vam u trećoj životnoj dobi.

Sretno sa sadnjom.

Autor: J. Nikšić

Komentari

  1. dijana komentira

    gdje se moze nabaviti mladice za sadnju i koliko kosta

    • andjeoskidodir komentira

      Pokušajte je nabaviti u vrtnim centrima, a koliko košta to nažalost ne znamo. Vjerujemo da nije nešto pretjerano skupa.

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.