Foto: Flickr, Nuuuuuuuuuuul

Gavez ili latinski Symphytum officinale

Drugi naziv: konjski rep, crni gavez, veliki gavez

Raste na vlažnim livadama, uz potoke, rijeke, uz puteve, a često i kao poljski korov od nizina do gorskog pojasa. Iz porodice je oštrolista. U proljeće i u jesen skupljaju se listovi i iskopava korijen.

Ljekovita snaga masti i oblozi od gaveza primjenjuju se kod oštećenja kosti, te za zacjeljivanje rana. Danas se gavez koristi samo izvana, kod ozljeda kod kojih nema oštećenja kože, kod uganuća, iščašenja, modrica, kontuzija, kod lomova, kao i kod bolesti zglobova i mišića. Koristi se i kod upala usne šupljine i ždrijela samo ispiranjem, potiče obnovu koštanog tkiva i uspješno ublažava bolove.

Zbog alkaloida ga se koristi samo na zdravoj koži i ne dulje od 4-6 tjedana na godinu. Obloge i masti od gaveza uspješno se koristi i kod domaćih životinja, jednako kao i kod bolesti čovjeka.

Kod gihta i kostobolje najbolje je naribati svježi  korijen gaveza i stavljati na oboljela mjesta, a ako se nema svježi korijen može se  koristiti i tinktura gaveza. Tinktura se inače lagano utrljava na oboljela mjesta bez pojačanog pritiska.

Preporuča ga se uzimati u malim količinama, jer snažno djeluje na živčani sustav.

Oblozi od gaveza:

100gr narezanog korijena gaveza preliti s pola litre vruće vode i kuhati 20 minuta, ostaviti preko noći da odstoji i procijediti. Obloge stavljati na oboljela mjesta i dobro umotati.

Mast od gaveza:

svježi korijen gaveza sitno narezati i staviti u vruću rastopljenu svinjsku mast ili vazelin, ostaviti da se ohladi i procijediti te tom smjesom utrljati na oboljelo mjesto.

Autor: J. Nikšić