Eterično ulje ylang ylanga

Destilacijom vodene pare cvjetova dobivamo eterično ulje ylang ylanga. To je tropsko drvo, nalik na žalosnu vrbu, a cvjetovi su žute boje koji cvatu cijele godine i jako su intenzivnog mirisa.

aromaterapija

Aromaterapija, Foto: Flickr, Tara Angkor Hotel

Taj miris zagrijava, opojan je, te se smatra afrodizijakom, a tekućina je blijedožuta, jako slatkog i cvjetnog mirisa koji podsjeća na kombinaciju badema i jasmina.

Djeluje blago euforički, a parfemski djeluje senzualno-erotizirajuće. Kao snažan afrodizijak, cvijet istovremeno potiče aktivnost i daje učinak na intelektu i seksualnosti, dok sam miris eteričnog ulja ylang ylanga oslobađa psihičke napetosti, te jača i daje poticaj i volju za aktivnošću.

Koristi ga se za smanjenje stresa, napetosti, živčanosti, frustracija, raznih razočarenja, sumnja, manjka samopouzdanja, što doprinosi vraćanju optimizma, tolerancije i unutarnjeg mira.

Može ga se koristiti za pomoć kod normalnijeg rada srca, a preporuča ga se  za one osobe koje imaju aritmiju zbog velikog stresa, u snižavanju povišenog krvnog tlaka, kod depresija i razdražljivosti.

Jako dobru kombinaciju stvara ako ga se pomiješa sa cvjetnim i citrusnim eteričnim uljima, crnim paprom, ružom geranijom, tamjanom i vetiverom.

Eterično ulje ylang ylanga dobar je regenerator kože i regulator sebuma. Može poslužiti kao izvrstan tonik za kosu, pa se par kapi može dodati u šampon ili pakung.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.