To je trava bezmirisnih listova, ali zato veoma mirisnog korijena, a parnom destilacijom suhog i nasjeckanog korijena dobiva se eterično ulje vetiver.

kupka eteričnim uljima

Kupka eteričnim uljima, Foto: Flickr, Tara Angkor Hotel

Tamnosmeđe je boje i viskozna tekućina, miris je bogat i zemljan, s nijansama melase. Što je ulje starije, to je bolje, umiruje i zagrijava, a smatra ga se i afrodizijakom.

Zbog svojeg umirujućeg djelovanja, zovu ga i “ulje mira”, a jako je popularan u parfumerijama kao fiksativ mirisa. Koristi ga se i kao repelent za zaštitu tkanina.

Dobar je antiseptik, antispazmodik, potiče cirkulaciju, potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i rad gušterače, ubija crijevne nametnike.

U aromaterapiji se koristi za njegu masne kože, akni, bolova u mišićima, reume, artritisa, slabe cirkulacije, nesanice, vrtoglavica, PMS-a, živčane iscrpljenosti i ostalih poremećaja vezanih za stres.

Najbolji rezultati se postižu kada se eterično ulje vetivera upotrijebi u mješavini ostalih eteričnih ulja za masažu, a jako dobro se sljubljuje sa cedrom, citrusnim esencijama, jasminom, lavandom, mimozom, muškatnom kaduljom, nelorijem, pačulijem, ružom, sandalom i ylang ylangom.

Autor: J. Nikšić