Maleno stablo ili grm ispušta uljasto-ljepljivu smolu koja se skuplja ako se zareže kora, te je prvo tekuća i mliječnobijela, da bi se kasnije stvrdnula u takozvanu “suzu” koja je veličine graška i boje jantara (žućkasta).

ulja u kutiji

Ulja u kutiji, Foto: Flickr, anikki*

Parnom destilacijom tih “suza” dobiva se eterično ulje tamjana, miris je topao i balzamski s daškom limuna i kamfora, a što je starije to je bolje. U mnogim religijama koristi se kao sredstvo za lakše postizanje meditativnog stanja, te za pročišćavanje.

Na emotivnom nivou uklanja napetost, dovodi do smirujućeg stanja kompletnog bića, pomaže kod uklanjanja podsvjesne blokade i podiže duh, a primjenjuje se kod masaža jer tada ima najveći učinak.

Ako ga se upotrebljava kroz inhalaciju, usporava i produbljuje disanje, koristi ga se i u slučajevima kod astme, bronhitisa, kašlja, katara i laringitisa, nadalje pomaže kod bolnih menstruacija, PMS-a, cistitisa, hemoroida, te poremećaja vezanih za stres.

Primjenom u uljnim mješavinama, kremama ili tonicima, revitalizira kožu, a posebno je dobar za tretiranje zrele kože sklone nastanku bora, pomaže što duljem održavanju mladog i svježeg izgleda kože.

Upotrebljava ga se i kod tretiranja ozljeda, ožiljaka i rana, umiruje i omekšava grubu i ispucalu kožu.

Neka istraživanja su pokazala da eterično ulje tamjana može koristiti u suzbijanju karcinoma, malignih melanoma, tumora na mozgu i raka mjehura. Pošto ima protuupalno djelovanje, pomaže kod bolova uzrokovanih artritisom, poboljšava cirkulaciju, a upotrebljava ga se i za očuvanje usne šupljine.

Autor: J. Nikšić