Hladnim prešanjem kore ploda dobivamo eterično ulje naranče. Ulje dobiveno hladnim prešanjem žućkastonarančaste je boje, aroma osvježavajuća i slatkasta.

naranča

Naranča, Foto: Flickr, audreyjm529

To je miris koji podsjeća na blagdane, zimske kolačiće, tople, obiteljske večeri, dobar je stimulator raspoloženja, osim što osvježava, inspirira i osnažuje.

Eterično ulje naranče se jako puno primjenjuje u kozmetičkim salonima kod masaža jer djeluje protiv depresije, malaksalosti, tuge, potiče regeneraciju stanica kože, potiče tonus kože, odličan je za tretiranje bronhitisa i gripe kroz inhalaciju.

Primjenom eteričnog ulja naranče, dovodi se do smirivanja lupanja srca, loše probave, živčane napetosti, poremećaja vezanog za stres, raznih strahova i tome slično.

Koristi ga se kod suhe i nadražene kože, kod dijeta za mršavljenje, protiv bora i celulita, a kod novorođenčadi se koristi protiv kolika.

Nadalje, uzima ga se kod glavobolja, jer prilikom laganog utrljavanja po cijeloj glavi i područja oko očiju, laganim umasiravanjem, napetost u glavi popušta i tako se ublažavaju bolovi, a ima i dokaza da sasvim nestanu, stimulira limfnu cirkulaciju, pomaže kod snižavanja temperature, kod bolesti desnih.

Kao za sva eterična citrusna ulja, pa tako i za eterično ulje naranče preporučuje ga se upotrijebiti u roku šest mjeseci od kupnje,  jer nakon toga postaje kvarljivo i nije preporučljivo za upotrebu.

Također ga se ne preporučuje uzimati neposredno prije izlaganja suncu ili sunčanja u solariju.

Ako ga se neposredno stavlja na kožu, osjetljive osobe trebaju pripaziti u kojem postotku će ga koristiti, a savjet je da ga se ne uzima u koncentraciji većoj od 1%.

Autor: J. Nikšić