Parnom destilacijom osušene biljke u cvatu dobiva se eterično ulje mažurana. To je jednogodišnja, ponekad dvogodišnja biljka sa sivkastim listovima i malim, bijelim ili ljubičastim cvjetićima, a uzgaja se širom svijeta. Tekućina je boje svijetlog jantara, a miris je topao, drven i kamforni, on zagrijava i smiruje.

eterično ulje

Eterično ulje, Foto: Flickr, Naomi King

Smatra se da je analgetik, antioksidans, antiseptik, antispazmodik, karminativ, digestiv, protiv virusa, potiče menstruaciju, liječi rane, a u aromaterapiji se upotrebljava protiv masnica, artritisa, reume, istegnuća i uganuća, bolova u mišićima, poremećaja disanja, zatvora, bolnih menstruacija, PMS, prehlada i gripa, glavobolja, povišenog krvnog tlaka, nesanice, migrena, živčane napetosti, poremećaja vezanog uz stres.

Eterično ulje mažurana ne preporučuje se trudnicama, a u dermatološkoj literaturi se ne navode slučajevi burne kožne reakcije prilikom nanošenja. Ono što bi tu upozorili je to  da postoji slično, ali i jeftinije takvo eterično ulje, tzv. španjolski mažuran, a to je u stvari vrsta timijana i ima drugačiji kemijski sastav. On jako nadražuje kožu i sluznicu i ne savjetuje se u kućnoj upotrebi.

Dobro se miješa s eteričnim uljima bergamota, borovicom, čajevcem, čempresom, eukaliptusom, lavandom i ružmarinom.

Autor: J. Nikšić