Eterično ulje limuna dobiva se prešanjem same kore limuna. Ugodnog  je i osvježavajućeg mirisa, blijedožuta tekućina. Djeluje antiseptično, antireumatično, dezinficirajuće, diuretično, tonizirajuće, smirujuće, jača i podiže imunitet organizma. Odličan je za tretiranje bronhitisa i gripe, pa se preporučuje  inhalacija.

eterično ulje limuna

Eterično ulje limuna, Foto: Flickr, AbdillahAbi

Primjenom eteričnog ulja limuna u uljnim lampicama, masažama ili kupkama, pročistit će vaše emocije, osvježiti ih, ukloniti neodlučnost, pridonijeti će jasnijim mislima, dati vam jednu veseliju notu u raspoloženju, otkloniti iscrpljenost i rashladiti u ljetnim vrućinama.

Pomaže kod eliminiranja toksina koji uzrokuju artritis kroz masažu, a kao tonik za probavni sustav, posebno za jetru i želudac, primjenjuje se u uljnim mješavinama na području trbuha laganim pokretima utrljavanjem i glađenjem.

Prilikom krvarenja kod manjih posjekotina ili ranica pomaže pri zaustavljanju, dobar je prijatelj kod masne kože, beživotnoj koži daje tonus, uklanja pojačanu pigmentaciju, smanjuje pojavu proširenih vena i popucalih kapilara, te se ovdje primjenjuje u obliku krema, uljnih mješavina i tonicima.

Eterično ulje limuna primjenjuje se za snižavanje visokog  krvnog tlaka, slabe cirkulacije, reume, astme, upaljenog grla, bronhitisa, katara, slabe probave, prehlada i gripa, te protiv celulita.

Kao i mnoge druge citrusne esencije, eterično ulje limuna je fototoksično, te ga nemojte nanositi na kožu neposredno prije izlaganja suncu i boravka u solariju, jer postoji opasnost od pigmentacije.

Autor: J. Nikšić