Eterično ulje lavande smatra se univerzalnim prirodnim lijekom i vjerujemo da ga svaka domaćica ima u svojoj kućnoj upotrebi. Ono što možemo reći za to ulje je da ima širok spektar ljekovitosti, ali tu ćemo navesti za što se sve eterično ulje lavande koristi.

šarene bočice

Šarene bočice, Foto: Flickr, networker

Krenimo prvo od psihe, na koju eterično ulje djeluje smirujuće, opuštajuće, pomaže kod otklanjanja emotivnih konflikata i neodlučnosti, korisno je za depresivna stanja, a tu ćemo upotrijebiti metodu masaže, kupke i uljne lampice.

Zbog svog analgetskog i protuupalnog djelovanja, eterično ulje lavande je dobro za reumatske bolove, gdje se također laganim utrljavanjem u tijelo postižu lijepi rezultati, a mogu se primijeniti i oblozi ili kupke.

Koristi se za tretmane infekcije grla, bronhitisa, kašlja i prehlada laganim utrljavanjem u predjelu prsnog koša, a mogu i oblozi. Eterično ulje lavande kroz masažu ili kupke djelotvorno ima učinak na cistitis, preporučuje ga se za tretiranje simptoma PMS-a i menopauze, snažan je stimulator imunološkog sustava, jer potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca.

Koristeći ulje lavande koža će vam neizmjerno biti zahvalna jer je dobro za revitalizaciju kože, nezamjenjiv u prevenciji nastanka strija. Naročito je korisno za tretiranje raznih upalnih procesa na koži, dermatitisa, ekcema, psorijaze, opeklina, ožiljaka, čireva, a to se koristi u tonicima, uljnim mješavinama i kremama.

Par kapi eteričnog ulja lavande na vašem jastuku pomoći će vam da lakše utonete u miran san, a ujutro se dignete odmorniji i raspoloženiji.

Eterično ulje lavande otjerat će razne nametnike u vašem prostoru i oko vas ako ga s par kapi pomiješate u uljnu lampicu u kojoj je voda, a par kapi lavandinog ulja pomoći će vam protiv uboda komaraca u ljetnim mjesecima.

Autor: J. Nikšić