Eterično ulje kamilice

Parnom destilacijom iz cvijeta kamilice dobiva se eterično ulje kamilice. Kamilica se smatra jednom od najpopularnijih ljekovitih biljaka, a postoje dvije vrste, njemačka i rimska kamilica.

blagodati kamilice

Blagodati kamilice, Foto: Flickr, summer goes on

Njemačka kamilica ili plava kamilica je viskozna tekućina i ima boju plave tinte, te je snažnog mirisa i sliči morskim travama. Njen miris smiruje, iako većina ljudi je naklonjena rimskoj kamilici jer ima jači miris, slatkastog okusa, no blažeg je djelovanja i često se koristi u tretiranju raznih dječjih tegoba.

Eterično ulje kamilice se preporučuje kod njege suhe, osjetljive, raspucale i crvene kože, kod slučajeva ekcema, dermatitisa, psorijaze, akni , raznih upalnih procesa, kod svraba nastalog na alergije, koristi ga se za tretiranje raznih upalnih ranica, ožiljaka, pa čak i opeklina.

Ima protuupalno i analgetsko djelovanje, te se primjenjuje kod upalnih mišićnih problema i bolova kroz masaže, obloge i kupke. Ublažava upale i cistitis, smanjuje zadržavanje urina jer olakšava mokrenje, koristi ga se kod neredovitih menstrualnih problema, problema u menopauzi, problema kod raspucalih bradavica prilikom dojenja, kod bolnih zglobova u slučaju artritisa.

Idealno je za osobe koje su pretjerano osjetljive, pomaže kod uklanjanja nervoze, nemira, ljutnje, te nestrpljivosti, oslobađa od pretjeranih briga, te pomaže kod nesanice. Eterično ulje kamilice se često koristi kod male djece koja imaju problema sa kolikama, diarejom i grčevima.

Eterično ulje kamilice se koristi u raznim tonicima i kremama.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.