Jasmin je crnogorična penjačica koja rađa mnoštvo bijelih, zvjezdolikih cvjetova čiji se miris intenzivno pojačava u sumrak kada se i beru, te se tekućom ekstrakcijom cvjetova  dobiva  eterično ulje.

ulje jasmina

Ulje jasmina, Foto: Flickr, Naomi King

Narančastosmeđa, viskozna tekućina, intenzivnog cvjetnog mirisa s izražajnom notom mošusa, a miris ima zagrijavajuće i opojno djelovanje, pa ga se smatra afrodizijakom.

Njegova svojstva su: analgetik, antidepresiv, antiseptik, ima protuupalno djelovanje, obnavlja kožu, dobar je sedativ.

U aromaterapiji se koristi kod bolova u mišićima, katara, kašlja, laringitisa, PMS-a, bolnih menstruacija, bolnih trudova, depresija, te poremećaja vezanih za stres.

Dobro se miješa sa drugim cvjetnim esencijama, citrusnim esencijama, muškatnom kaduljom, sandalom. Zbog svog veoma jakog mirisa, treba biti oprezan u doziranju.

Svoje mjesto je našlo i kod tretiranja svih tipova kože, a naročito jako suhe i osjetljive  kože, dermatitisa, djeluje kod nedostatka samopouzdanja, ravnodušnosti, apatije, lošeg raspoloženja, impotencije, frigidnosti, a svima onima koji su pod svakodnevnim stresom, kap eteričnog ulja stavljenog pod nos pomoći će da se lakše suoče s njim.

Ne preporučuje ga se trudnicama. Jako je cijenjen u parfemskoj industriji zbog svog opojnog mirisa.

Autor: J. Nikšić