Destilacijom vodene pare listova eukaliptusa dobivamo eterično ulje. Upotrebljava ga se u tretmanima masne kože i vlasišta, dobar je za liječenje herpesa, čireva i rana.

relax
Relax, Foto: Flickr, dMap Travel Guide

Dobro se pokazao u snižavanju temperature kod prehlade, infekcije grla, upale sinusa i tome slično. Potiče izbacivanje sluzi naročito ako ga se upotrijebi kao inhalator.

Također ima dobre rezultate kod reumatoidnog artritisa i kod uklanjanja raznih toksina iz zglobova. Ulje eukaliptusa se upotrebljava i kod tretiranja bolnih mišića naročito kod sportaša, pa i onih prenapregnutih mišića, a tu spadaju osobe koje rade na povećanju mišićne mase, a sve to kroz masažu i kupke.

Za masažu je potrebno napraviti uljnu mješavinu (eukaliptus globulus, bor, cedar, lavanda, limun, mažuran, ružmarin) i to sve pomiješati sa baznim uljem, a dodaje se od svakog eterično ulja do 10 kapi.

Nadalje eterično ulje globulus ima izrazito imunostimulirajuće djelovanje, jer potiče na proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, pa bi se i u ovoj tehnici preporučilo da se to napravi kroz masažu prije zimskog perioda.

Također ga se stavlja u uljnu lampicu, jer pomaže i olakšava disanje, a ujedno čisti zrak i štiti zdrave osobe koje se nalaze u neposrednoj blizini oboljelih osoba.

Autor: J. Nikšić