Parnom destilacijom korijena biljke dobivamo eterično ulje đumbira. Tekućina je boje svijetlog jantara, a miris je veoma prodoran, topao i začinski. U svježoj biljci osjeća se voćni miris, a tokom parne destilacije on se gubi. Učinak mirisa je zagrijavajući i stimulirajući, a smatra ga se i afrodizijakom.

eterična ulja u kutiji

Eterična ulja u kutiji, Foto: Flickr, anikki*

Svojstva koja možemo nabrojati eteričnog ulja đumbira su: analgetik, antioksidans, antiseptik, baktericid, karminativ, protiv glavobolja, antipiretik, stimulans.

U aromaterapijskoj upotrebi koristi ga se za artritis, slabu cirkulaciju, reumu, bolova u mišićima, protiv kašlja, katara, upale grla, proljeva, žgaravice, gubitka apetita, mučnina, prehlada, gripa, upalnih bolesti, psihičkog umora, te živčane iscrpljenosti.

Nadalje uzima ga se kod problema zatvora, nadutosti, nedovoljnog stvaranja žuči, impotencije i  frigidnosti. Dobro se sjedinjuje sa eteričnim uljima kao što je cedar, cimet, korijander, pačuli, ruža, sandal, vetiver, ylang ylangom.

Da se muški spol ne bi našao zakinut, želimo spomenuti da svi sportski tipovi koji će u proljeće postati aktivniji, mogu sebi složiti svoj recept protiv upale mišića:

 U 50ml baznog ulja sezama dodajete:

– 10 kapi et. ulja lavande

– 10 kapi et. ulja đumbira

– 10 kapi et. ulja eukaliptusa

Ovom mješavinom lagano umasirati na bolne mišiće dok je koža još vlažna 2 puta dnevno.

Pošto ima veoma jak miris, preporuča ga se dozirati u malim količinama.

Autor: J. Nikšić