Eterično ulje čempresa dobiva se parnom destilacijom iglica, mladica i češera. Ima slučajeva da su ljudi u doticaju s čempresovim drvetom dobili kontaktni dermatitis, ali ono što ovdje možemo reći je to da eterično ulje čempresa nije opasno i ne nadražuje.

ulje na policama
Ulje na policama, Foto: Flickr, CindiAWB

Miris mu je svjež, drvenkast i balzamski i djeluje rashlađujuće i umirujuće, a boja je blijedo zelenkastožuta.

Ima široku primjenu pa možemo reći da ga se koristi kod; hemoroida, proširenih vena, slabe cirkulacije, grčeva u mišićima, celulita, upalnog stanja kože, raznih rana i ozljeda, ekcema, astme, kašlja, prehlada, problema kod menopauze, menstruacije, reumatizma, krvarenja desni, krvarenja iz nosa, živčane napetosti, razdražljivosti, prekomjernog znojenja, proljeva, starenja kože, ozeblina.

Eterično ulje čempresa smatra se jednim od najboljih ulja za prevenciju nastanka proširenih vena, a teške noge, natečene, otečeni zglobovi u ljetnim vrućinama najbolje ćete im pomoći ako u kućnoj upotrebi imate sprej kojega možete i sami pripremiti na sljedeći način:

– 100 ml cvjetne vodice hamamelisa (gotov proizvod u svim ljekarnama)

– 20 kapi eteričnog ulja čempresa

– 15 kapi eteričnog ulja grejpa

–  7 kapi eteričnog ulja peperminta

Sve dobro promiješati i prskati do 2 puta na dan po nogama i pri tom se ne izlagati suncu.

Ovaj sprej je odličan za tretiranje ljeti, jer osvježava, jača stijenke krvnih žila i potiče cirkulaciju, a svim ljudima koji puno stoje ili sjede preporučuje se da se to ulje koristi tokom cijele godine.

Dobro se miješa sa eteričnim uljem: bergamotom i drugim citrusnim esencijama, borom, borovicom, lavandom, muškatnom kaduljom, sandalom i tamjanom.

Autor: J. Nikšić