Foto: Flickr, Amy Guth

Estragon ili latinski Artimesia dracunculus

Drugi nazivi: troskitnjača, zmijina trava, turkan

Smatra se da biljka potječe iz istočne Europe (Sibir), no danas raste u svim evropskim zemljama i upotrebljava se kao začin.To je trajna aromatična biljka koja naraste do metar visine i oblikuje se u mali grm. Voli osunčana  i topla mjesta. Glavica cvijeta je pomalo okrugla i žute boje, a cvate od maja do juna mjeseca, okus je aromatičan i ljutkast. U svježoj biljci ima oko 0,1 – 0,4% eteričnog ulja.

Koristi ga se u dijetalnoj prehrani kao začin jer time neslana jela čini ukusnijim i prihvatljivijim. Pozitivno djeluje na funkciju želuca gdje potiče njegov rad, pojačava apetit, sprječava nadutost, uzimaju ga oboljeli od žuči i  jetre, a koristi ga se i za prevenciju protiv raka.

Djeluje na cijeli organizam jer ga jača i osvježava što možemo zahvaliti njegovoj sposobnosti kao opći stimulans, potiče brojne tjelesne funkcije. Ulje od estragona brzo smanjuje ili otklanja grčeve. Preporuča se i starijim osobama koje boluju od vodenih bolesti i osobama oboljelim od bubrežnih oboljenja.

Kao začin upotrebljava ga se u salatama, peradi, kuhanoj govedini, ovčetini, divljači i u ribljem meniju, a naročito kod tunjevine. Pošto je pikantnog okusa, dodaje ga se u razne umake, juhama, a koristi ga se i kod kiseljenja krastavaca. Danas najpoznatiji proizvod od estragona je senf i ocat s malinama.

Čaj od estragona:

1 čajna žličica estragona sa 2 dcl prokuhane vode uzima se kod  probavnih oboljenja

Autor: J. Nikšić