Zemlja porijekla: Mozambik, Kina, Australija, SAD, Brazil, Meksiko

Boja kristala epidot varira od količine željeza koja se nalazi u njemu, pa tako imamo tamno zeleni, braon, s ružičastim tragovima u nizu i skoro crni, staklenog sjaja. Za taj kristal se kaže da ima moć uvećavanja, bilo da se radi o nečem materijalnom ili o energiji, što znači da će manjak energije uvećati upravo onoliko koliko je energetskom polju potrebno da ju primi, znači ni previše,  ni premalo.

epidot
Epidot, Foto: Flickr, kevinzim

Epidot pomaže kod osoba koje ne znaju biti strpljive, jer bi htjele sve istog trenutka da se desi, a upravo taj kristal im odašilje takvu vibraciju da ih jednostavno zaustavi i nauči da se jednostavno ne može sve desiti odmah, koristi ga se za stimuliranje živčanog sustava, zaustavlja napade panike, jer u takvom stanju osoba nije ni svjesna što izgovara ili pokazuje djelima, a tada najčešće dolazi do povrede suprotnog spola što se u konačnici pokazuje dosta negativno, nadalje pojačava emotivni i duhovni rast.

Podržava samoiscjeljivanje, daje vam snagu za dobrobit, izdržljivost i hrabrost.  Govori se da taj kristal zauvijek briše stare emotivne rane koje su se godinama taložile u podsvijesti i koje bi s vremenom one postajale otrov u vašem organizmu što se odražava negativno za vas, odnosno dolazi do obolijevanja.

To je kristal koji vam otvara mogućnost za novim znanjem, odnosno otvara vam put da lakše prihvatite novosti iz pouzdanih izvora, te ga tako bolje primijenite za sebe.

Dovodi u ravnotežu rad svih organa, jača rad srca, dobar je za kardiovaskularne probleme, omekšava kožu i djeluje na nju tako da stimulira rad njenih stanica, pospješuje rad tiroidne žlijezde, pospješuje probavu, olakšava disanje i iskašljavanje.

Prazni se jednom do dva puta mjesečno pod tekućom vodom, a puni se preko noći uz gorski kristal.

Autor: J. Nikšić