Ego svatko je barem jednom osjetio njegovu draž. Svašta su ljudi u stanju izgovoriti i uraditi kada im se povrijedi ego. Bude tu svega. Ego je vrlo lukav i mudar i gotovo neprimjetno preuzima vodeću crtu u životu. On kreće od onih najsitnijih stvari i zato ga mnogi nisu ni svjesni. Ego se igra, ali na jedan čudan način i onaj tko prihvati igru gubi. Gubiš sebe jer samim prihvaćanjem ego ti uzima osobnost.

Buđenje, Foto: Achivedic, Pixabay.com

Ego voli igru i nadmudrivanje, ali on ne poznaje granice i on ide do kraja. On nestaje kada život postane prazan, jednostavnije kada više nema dolje i dalje. Tad nestaje i tad većina postane svjesna posljedice koje su nastale jer robovali ste egu, a on voli da budete samo njegovi i njemu služite. Perfidni lukavac koji se igra s čovjekom do njegove propasti.

Ego može od života učiniti kaos, ali isto tako može biti i od koristi jer, ruku na srce, ego imaju svi. On je urođen u svakom čovjeku i reći da nemaš ego nema smisla. Činjenica je sljedeća: on pokušava kontrolirati tebe i tvoj život, a tvoje je da kontroliraš njega i svoj život. Točnije da budeš mudriji od njega i da mu nametneš zdravorazumsku dominaciju i tako ga držiš pod kontrolom, a po potrebi ga koristiš onako kako ti zdrav razum nalaže. Mnogi će pomisliti da kontroliraju ego, ali za kontrolirati ego potrebno je ipak malo dublje razumjeti kako on funkcionira. On je tvoj mentalni neprijatelj i bori se za tvoj um. On neće odustati, on će te provocirati tako dugo dok ti ne isprovocira sukob sa osobnošću. Prije ili kasnije doći će do tog sukoba, a tvoje je tada da ga pobijediš i staviš pod kontrolu. Doslovce ga trebaš pregaziti bez milosti. To je psihičko nadmudrivanje sa samim sobom. Ti poznaješ njega, on poznaje tebe! Moglo bi trajati, zar ne?

Često i traje jer bježiš od sebe. Bježiš od prihvaćanja. Bježiš od istine. Kada ćeš stati na stranu istine odmah u startu ćeš vidjeti koje slabosti ego ima. Počet ćeš ga detektirati jer kroz istinu djeluje duh mudrosti i prenosi informacije koje su bitne u procesu preuzimanja kontrole nad egom, a ujedno i životom. Istina je bolna točka ega i upravo zbog toga ego bude uvjerljivi, toliko da istinu prikaže kao nešto nebitno. Ili još vještije prebaci odgovornost ili krivnju na nekoga. On će učiniti sve samo da bude što dalje od istine. Čak i kad ga stavite pod kontrolu on će povremeno pokušati preuzeti kontrolu jer to je ego. Divlja zvijer u kavezu.

Imati divlju zvijer znači i da je povremeno trebate nahraniti, dati joj ono što joj treba da utaži glad. Zapamtite, duh mudrosti i zdrav razum sigurno će znati kada treba pustiti zvijer da se nahrani. I još nešto,  ego neće umrijeti ako ga ne nahranite. Prisutan je i dalje, samo tada postaje buntovan i destruktivan, opstruira sve i stvara nemir.

Autor: Zdravko Posavec