Foto: Flickr, blumenbiene

Đumbir ili latinski Zingiber officinale

Drugi naziv: gingibar, zumbir

Đumbir je kvrgavi korijen, svijetlosmeđe boje, osebujnog, pikantnog okusa koji se upotrebljava kao začin više od 5000 godina. Blisko je povezan sa začinima kurkumom i kardamonom i ima velika ljekovita svojstva.

Naraste do 1,5m visine, s jakom stabljikom i kopljastim listovima sličnim trstici. Podanci su mesnati, debljine palca, razgranati i poput rogova. Potječe iz tropske Azije.

Dobar je za artritis, kod raznih prehlada i gripe, za kašalj, glavobolje, žgaravice, jutarnjih mučnina, migrene, menstrualnih tegoba, za visoki kolesterol, kod probavnih smetnji, protiv svrbeža, kod čira na želucu, zubobolje, protiv nadutosti, protiv stvaranja krvnih ugrušaka.

Kod male djece đumbir pomiješan sa medom upotrebljava se za ublažavanje kašlja, a kao začin spominje se da poboljšava cirkulaciju. Oblozi se upotrebljavaju kod reume.

Kao začin u obliku praška dodaje se juhama, umacima, suhomesnatim proizvodima,  kobasicama, ukuhanom voću, povrću, čak i kruhu i raznim pecivima. Njegovi kolačići su vrlo ukusni i zdravi. Poznato đumbirovo pivo pod nazivom “ginger beer” kupuje se u Engleskoj, a “ginger ale” u Americi.

Od đumbira u ljekovite svrhe možemo napraviti tinkturu i đumbirovo ulje.

Tinktura od đumbira:

200gr đumbira i litra 60% alkohola

močimo 21 dan na toplom i tamnom mjestu i uzimamo 10-20 kapi prije jela za jačanje želuca, apetita i za želučani katar.

Tinktura za masažu kod reumatskih bolova:

40gr tinkture đumbira, 2gr ulja origana, 60gr tinkture ružmarina

izmiješati sve sastojke i utrljati na bolna mjesta

Tinktura za sva oboljenja probave:

10gr tinkture đumbira, 5gr tinkture anisa

izmiješati sastojke i piti 10-20 kapi prije jela

Autor: J. Nikšić