Dud crni

Dud ili latinski Morus Nigra

Drugi naziv: dud crni, dud bijeli, murva

Dud je visoko stablo koje raste po čitavoj našoj zemlji, a najčešće ga se nalazi pokraj puteva uz cestu, parkovima, a postoji i kao samoniklo – divlje. Mladi listovi sabiru se u proljeće, a kora i plodovi u ljetnim mjesecima. Plod je bijele i crne boje, slatko-kiselkastog okusa, a jede se svjež, osušen ili prerađen.

Foto: Flickr, mauroguanandi

List se upotrebljava kod šećerne bolesti i kod upalnih organa za mokrenje. Zbog velike koncentracije šećera, osušeni plodovi se melju, te koriste  kao zamjena za šećer u izradi slatkiša i slastica, pa se tako spremaju i razni sirupi, voćni sokovi,  kompoti.

U narodnoj medicini svježi, još nedozreli plodovi daju se protiv  proljeva, dok se sok daje za lakše iskašljavanje, mokrenje, znojenje, služi za ispiranje upale grla i usne šupljine, a sok crnog duda djeluje i antiseptički.

Poznato je i to da se od pupoljaka duda koji se beru zimi i suše, sprema čaj koji se pije protiv debljanja i kod oboljenja kardiovaskularnog sistema. Prašak se koristi u obliku melema  i služi za zacjeljivanje rana na koži, a u kozmetici se koristi u kremama koje mogu poslužiti za odstranjivanje pjega na koži i drugih nečistoća. Gorka kora duda preporučuje se koristiti kod crijevnih parazita.

Čaj protiv šećerne bolesti:

– 50gr usitnjenog lista crnog duda

– 1/2 litre kipuće vode

vodu preliti preko duda i pustiti da odstoji 10 sati poklopljeno uz povremeno miješanje, procijediti i piti u tokom cijelog dana.

Sok od duda:

– 3kg duda

– 2l vode

– 30gr vinske kiseline

pustiti da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje, procijediti i dodati šećera u omjeru 1:1, lagano kuhati i skidati pjenu sa površine, te kada je kuhano i rashlađeno uliti u staklene boce i dobro zatvoriti.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.