Foto: Flickr, wlcutler

Dren ili latinski naziv Cornus mas

Drugi naziv: drenak, drenic, žuti drenak, drinovina, rumeni dren, drenjina

Dren raste po svuda, a najviše na sunčanim, suhim i kamenitim stranama listopadnih šuma, zajedno sa drugim grmljem. Stablo je grmovito i naraste do 6m visine. Cvijetovi i listovi nisu u upotrebi, već samo plod koji je crvene boje, kiselkastog okusa, duguljaste linije slično bobu. Cvijetovi se pojavljuju već u mjesecu ožujku, a plodovi sazrijevaju tek u jesen.

Uzgaja se  u vrtovima i parkovima zbog svog prelijepog žutog cvijeta, a i jestivog ploda. Preporuča ga se saditi pored pčelinjaka.

Nesazrele bobice drena koje su još jako kiselkastog okusa upotrebljavaju se protiv proljeva, katara crijeva i svih probavnih smetnji, odljeva krvi, dok se sasvim zrele bobice koriste za čaj, pekmez, džem, sokove, kompote.

Poznato je i to da se od drena priprema i vino koje se danas sprema u jako malim količinama samo za domaćinstvo, jer je stablo drena zanemareno.

Pekmez od drena:

– koliko kg drena, toliko i šećera, znači omjer 1:1

– zrele plodove drena treba samljeti i staviti u veliku posudu  konstantno miješajući 3-5 sati dok se ne napravi gusta smjesa, a onda preliti u staklenke koje dobro zatvorimo i spremimo u tamnu prostoriju. Napominjemo da se ovaj pekmez ne kuha.

Liker od drena:

– 3-5dkg  šećera

–  1/2 litre rakije komovače

– 2dcl vode

– dren

vodu i šećer zakuhati, doliti rakiju i prokuhati, zatim u staklenku do vrha staviti dren i preliti smjesom koju smo kuhali, staviti da stoji onoliko vremena dok se ne počne stvarati crvena boja. Promućkati prilikom svake upotrebe.

Vino od drena:

– 1, 1/2kg drena

– 1 kg šećera

– 5 litara vode

vodu prokuhati sa šećerom i preliti preko drena kojeg smo stavili u staklenu posudu. Čuvati na sobnoj temperaturi 3 mjeseca, odnosno dok traje vrenje, procijediti u sterilizirane boce i začepiti plutanim čepom. Ostatak drena se može iskoristiti za pripremu pekmeza.

Autor: J. Nikšić