Da bi ostvarili osobni cilj važno je odmah u startu znati da se isti neće ostvariti ako na putu prema njemu ne budete dosljedni. Štoviše, dosljednost je ključ uspjeha i bez nje će se teško postići bilo kakvi ciljevi, pa čak i oni koji se čine lako ostvarivi.

Put ka cilju, Foto: Kinkate, Pixabay

Zašto je to važno znati? Upravo zbog toga da bi samom sebi olakšali putovanje i realizaciju cilja koji je postavljen. Da kad dođu trenuci iscrpljenosti, bezvoljnosti, gubitka voljnog momenta i motivacije ne odustanemo i predamo se. Da sav trud, novac i odricanje koje smo uložili ne budu bačeni niz vjetar. Zato, kada krenete u realizaciju svojeg cilja imajte na umu da će biti trenutaka gdje ćete se trebati dodatno potruditi da biste do njega došli. Do cilja ne dolaze oni koji to misle i žele već oni koji su dosljedni i onda kada je najteže.

Bit će trenutaka kada ćete tražiti razlog da odustanete, a neki razlozi odustajanja mogu biti banalni. Nameće se pitanje zašto kada krenemo na put prema cilju u startu budemo motivirani i visokog voljnog momenta i zašto nakon jednog perioda nestaje voljni moment i motiv?

1. Motiv i voljni moment nestaju jer je u startu napravljena pogreška, a to je da je postavljeno previše ciljeva u isto vrijeme i ne može se držati fokus na onome što želite. Zato kada krećete odaberite cilj za koji ste se spremni dati sebe 100%!
Primjer: Odlučili ste se posvetiti svom zdravlju. Cilj je zdravlje! Ono iziskuje vježbanje, posvećenost prehrani, promjene životnih navika, itd. Da bi stigli do cilja potrebno je ispoštovati i male ciljeve koji su dio priče, a to možete samo ako ste dosljedni cilju koji nosi naziv Zdravlje.

2. Opterećenost rezultatom – važna činjenica zbog koje se gubi motivacija, voljni moment i na kraju odustanemo. Naime, svi žele vidjeti rezultat svojeg rada i truda u koji se daju i to je normalno, ali ne može se u svim situacijama vidjeti rezultat odmah jer to je proces koji traje i ima svoje zakone.

Primjer: Odlučili ste ispeći kolač. Kada ćete vidjeti rezultat truda koji ste uložili? Na kraju kad kolač bude pečen. Vidjet ćete promjenu na svakom koraku i uz dosljednost vidjet ćete konačni rezultat. Naravno, i uživati u njemu.

3. Loša mentalna priprema i loš raspored! Mentalna snaga u procesu je važna i ako se niste pripremili da će vam biti teško u trenucima “krize” gubit ćete motiv, voljni moment i na kraju odustati. Raspored je isto važan faktor jer ako vam raspored stvara situaciju da preskačete trening, pa drugi put preskočite obrok, onda je jasno da vaš raspored nije dobar i da se trebate prilagoditi vašim mogućnostima i potrebama.

Primjer: Južina je i vama se ne ide na trening. Ne da vam se spremiti obrok jer nemate namirnicu za isti. Odlučite pojesti bilo što jer jedan obrok neće ništa promijeniti! Ovaj primjer pokazuje na nedisciplinu i nedostatak nedosljednosti, te loše mentalne pripreme i pristupa.

Kao što možete vidjeti puno je tu “sitnica” koje je potrebno ispoštovati da bi uspjeli, a isto tako upravo te “sitnice” budu kamen spoticanja i odustajanja od sebe i svojih ciljeva.

Ljudi se često pitaju kako biti i ostati dosljedan na svom putu? Ne postoji šablona koja primjenjiva na svima. Ne postoji niti čarobni štapić koji će vas pretvoriti u osobu koja će biti dosljedna, uporna i odana svom cilju. Ali ako ispoštujete sljedeće korake velika je vjerojatnost da ćete uspjeti i na kraju uživati u rezultatima svojeg truda koji su proizašli iz vaše odlučnosti i dosljednosti.

  1. Postavite si realan cilj – ako si postavite previše ambiciozan cilj velika je vjerojatnost da se isti neće ostvariti jer ćete odustati. Umjesto toga postavite si cilj koji je realniji i lakše ostvariv.
  2. Podijelite svoj cilj na više koraka – to će ih učiniti manje zastrašujućim i puno lakše izvodivim.
  3. Napravite plan – razmislite o tome što sve trebate učiniti. Dajte si vremena kako bi odredili svoj cilj, korake i rokove.
  4. Pratite svoj napredak – to će vam pomoći da ostanete motivirani, a ujedno će vam pomoći da uvidite pogreške, reagirate i ostanete na pravom putu.
  5. Ne odustajte – Svi griješe. Svi imaju uspone i padove. Važno je vjerovati u sebe i ono što radite i ne odustati kad stvari postanu teške.
  6. Potražite podršku – recite svojim ljudima od povjerenja svoj cilj. Zatražite ih podršku na svom putu i budite sigurni da ona neće izostati.
  7. Nagradite se za svoj napredak – važno je da se nagradite jer nagrada će vam mentalno sugerirati da postižete ono što želite, a pomoći će vam da dobijete na samopouzdanju, motivaciji i održavanju dosljednosti.

Imajte na umu da se najteži trenuci dešavaju na sredini procesa i zbog toga je važno da od početka naučite uživati u onome što radite. Važno je da znate da ćete se morati boriti za sebe, da ćete se ponekad i boriti protiv samog sebe, ali važno je da ne gubite fokus jer cilj koji ste postavili ispred sebe je vaš. Uspjeh je vaš. Neuspjeh je vaš, i ne dopustite da vam on bude opcija. Fokusirajte se na sebe. Imate pravo na pogreške. Imate pravo na slabosti, ali ne dopustite si da izgubite dosljednost, jer ako izgubite dosljednost izgubili ste sebe i svoj cilj.

Autor: Zdravko Posavec