Djetinjstvo je temelj života

Već smo pisali o djeci, o njihovoj vrijednosti u životu i budućnosti sveukupnog čovječanstva. Jer kako god da se okrene, jednostavno svijet ostaje na mlađima, tj. djeca su ulaganje u budućnost i zbog toga ih treba njegovati od njihovog rođenja i pružati im ono što jedino razumiju, a to je ljubav.

sretno djetinjstvo

Sretno djetinjstvo, Foto: Flickr, Tiago Zaniratti

Često se može čuti kako se roditelji žale na svoju djecu, kako ih kritiziraju. Sagledavaju prema djeci kao prema odraslim bićima, a pri tome zaboravljaju da su i oni bili djeca. Zaboravili su da dijete unutar njih još postoji, samo je zarobljeno zbog vlastitog vođenja kroz život sa stavom “što će drugi reći i misliti”.

Dosta često roditelji osobne nesuglasice rješavaju preko leđa djeteta, pri tome ne sagledavaju moguće posljedice za djecu kada odrastaju, već sagledavaju ako su dijete dobili za sebe da su pobijedili, da su bolji roditelji od druge strane. Svađanja i rasprave imaju velik utjecaj na život djeteta, te one neće biti vidljive na samom početku, ali kako vrijeme prolazi, posljedice će biti sve vidljivije.

Svaka svađa i rasprava u sebi ima velike količine stresa i napetosti, te roditelji sagledavaju to na način “djeca su još mala, oni to ne razumiju”. To je točno, djeca to ne razumiju, ali osjećaju!!

Kažu, prve tri godine djetinjstva su najvažnije. Ma svaki dan je važan u djetetovom životu! Bez obzira radi li se o drugoj godini života ili pak sedmoj, jer djeca uče svaki dan. Istražuju, spoznaju i tu im je uvelike bitan stav i podrška roditelja, jer djetinjstvo je temelj života. Mnogi roditelji usmjeravaju djecu u smjeru koji odgovara više njima nego djetetu.

U odgoju djeteta treba biti nježan, pažljiv, pravedan i pun ljubavi. Treba zauzeti stav koji će omogućiti djetetu da se normalno razvija, da dijete uči kako odrasta. Roditelji trebaju znati da djeca gledaju njih kao uzore i da će prije ili kasnije početi raditi ono što su vidjeli od njih. Zato treba paziti kako se odnosi prema djeci i kakvi se stavovi zauzimaju, jer djetinjstvo je temelj života.

Biti roditelj nije samo djetetu pružiti materijalna dobra, jer roditelji trebaju dijete učiti pravim životnim vrijednostima i stavovima. U svemu što se radi s djetetom treba biti prisutna ljubav i poštovanje. Poštovanje i ljubav su bitne zbog toga da dijete nauči voljeti, prihvaćati i da kroz poštovanje cijeni sebe i sve oko sebe.

Djetinjstvo je temelj života i u odgoju i odrastanju djeteta potrebno je da roditelji pruže sebe cijeloga, jer jedino tako će djeca imati čvrste temelje na kojima će graditi svoj život.

Autor: Z. Posavec

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.