Djeca su predivna bića. Svojom pojavom plijene pažnju gdje god se nađu i svatko od vas barem je jednom u svojem životu zastao i zaustavio pogled na djetetu, te vam je ono izmamilo iskreni osmjeh na lice. Djeca su dar koji dolazi od Boga. Djeca su blagoslov i milost Božja. Djeca su budućnost.

Sretna obitelj, Foto: Flickr, Luxt Design

Sretna obitelj, Foto: Flickr, Luxt Design

Kada se pomisli na djecu odmah se u mislima pokreće misao o igri, ljubavi, bezbrižnosti. Unutar ljudskog bića rodi se poseban osjećaj koji je teško opisati riječima. Zapravo, to je osjećaj koji govori da svatko od nas nosi dijete unutar sebe i u tim trenucima to dijete želi igru i svu beskrajnu ljubav.

Djeca prvu ljubav koju bi trebali osjećati i primati je roditeljska ljubav. No, nekako gledajući sa strane, vrlo brzo se dobije uvid da u odnosu roditelja prema djeci ima jako malo roditeljske ljubavi. Mnogi će roditelji reći da svojoj djeci pružaju svu svoju ljubav i u pravu su. Samo je pitanje kroz koji način tu svoju ljubav prema djetetu iskazuju.

Mnogi roditelji će djecu obasipati raznoraznom garderobom, raznoraznim poklonima i igračkama. Većina roditelja gleda da djeca budu lijepo obučena, da budu zbrinuta u materijalnom smislu i svo svoje roditeljstvo okreću ka tom smjeru. Kroz svoje stavove roditelji utječu na vlastito dijete, te njegovo odrastanje usmjeravaju u smjeru koji više odgovara samim roditeljima nego djetetu.

Već smo pisali da je tempo života suviše brz i roditelji u silnoj želji za stvaranje prethodno navedeno materijalno za dijete na nesvjesni način oduzimaju djetetu ono što mu je najpotrebnije i ono što mu najviše znači, a to je roditeljska ljubav. Djeca u samom početku ne znaju što je markirana roba, ne znaju gotovo ništa i jedina stvar koju prepoznaju i koja ih može umiriti je roditeljska ljubav, a tu ljubav djeca će dobiti od roditelja kroz druženje i vrijeme koje će provoditi u igri i razgovoru.

Često roditelji ne sagledaju posljedice koje se rode iz uskraćene roditeljske ljubavi jer smatraju da to što rade je dokaz ljubavi. Ono što je uistinu tužno je što posljedicu snose sama djeca, te većinom kada se počinju pokazivati prvi simptomi vezani za nedostatak ljubavi, roditelji počinju sagledavati prema svojem djetetu kao da je ono problematično. Svaki roditelj zauzima svoj osobni stav, te većinom djecu već u vrlo ranoj dobi odvode do raznoraznih psihologa i psihijatara tražeći rješenje za svoje dijete.

Posljedice uskraćene roditeljske ljubavi mogu se javiti u bilo koje vrijeme. Nije pisana životna dob u kojoj bi se sami simptomi pojavili. Većinom osobe koje su se susrele s uskraćenom roditeljskom ljubavlju unutar sebe osjećaju ljutnju, bore se s agresivnošću i mržnjom. Mogu se javiti i simptomi depresivnih i paničnih napadaja, mogu se javiti tjeskobna stanja i grižnja savjesti koji se reflektiraju kao tupa i nesnosna bol u prsnom košu, probadanje i stezanje srca. Čak u pojedinim situacijama djeca pokušaju suicid bez da sami znaju objasniti zašto to žele učiniti.

Mnogo ljudi kroz svoj život bori se s posljedicama koje su uzročnik uskraćivanja roditeljske ljubavi, te mnogo njih funkcioniraju kroz otežani način života, pri tome sagledavamo da traže ljubav u svemu što ih okružuje i učestalo se susreću s razočaranjima koje su vezane uz samu ljubav. Nesigurnost je simptom svakog ljudskog bića kojemu je uskraćena roditeljska ljubav.

Nitko ne može i ne smije osuđivati roditelje zbog toga što su djeci uskratili ljubav jer pružali su onakvu ljubav kakvu je većina primala od svojih roditelja. Pružali su onakvu ljubav kakvu su znali i mogli.

Želimo skrenuti pozornost na roditeljsku ljubav, da se roditelji više druže s vlastitom djecom, provode vrijeme u igri i razgovoru. Želimo skrenuti pozornost roditeljima da više sebe daju djetetu kroz duhovno i fizički, nego kroz materijalno, jer djeca će zaboraviti svaku markiranu robu, većinu igračaka, ali nikada neće zaboraviti trenutke koje ste proveli s njima. Pružite svoje slobodno vrijeme djetetu i kada ono odraste poštivat će vas i voljeti i ono što je najbitnije imat će mir u svojem životu.

Autor: Z. Posavec