Cvjetača spada u kupusnjaču, njezina glavica je zbijena i time stvara zrnatu površinsku teksturu. Najviše se uzgaja u Sjedinjenim Državama, Italiji, Francuskoj, Indiji, Meksiku, Kanadi i Kini.

cvjetača

Cvjetača, Foto: Flickr, Horia Varlan

Cvjetaču možemo danas na tržištu naći u bijeloj boji, svijetlozelenoj i ljubičastoj. Kod nas se još uvijek najviše konzumira u bijeloj boji, dok se ostale dvije najviše cijene u Italiji.

Izvrstan je izvor vlakana, vitamina C, B vitamina biotina i folata. Obiluje i mineralima kalij, magnezij i mangan. Istraživanjima cvjetače došlo se do saznanja da djeluje antikancerogeno, zaustavlja rast stanica raka, a posebice kod prostate.

Također služi u prevenciji rizika za reumatoidni artritis. Sastav enzima ima veliku djelotvornost, pa se kaže da cvjetača pomaže u detoksifikaciji. Primjenom iste, smanjuje se i rizik od karcinoma pluća.

Mnogi ljudi danas jedu sirovo povrće, pa tako i cvjetaču, ali ako netko nije naviknut na sirovu hranu, najbolje ju je opariti u vodi na par minuta.

Biotin, kao vitamin koji se topi u vodi, a kojeg cvjetača sadrži, djelotvorno djeluje na prhut, krhke nokte koji lako pucaju i listaju, pa se preporučuje tu vodu u kojoj je cvjetača bila uronjena na par minuta, popiti s malo meda, kao i isprati kosu nakon šamponiranja.

 Autor: J. Nikšić